De Centrale OBA op het Oosterdokseiland is de grootste bibliotheek van Nederland. Deborah van der Vliet werkt hier als jeugd-bibliothecaris of eigenlijk voluit Medewerker Informatie Dienstverlening /Jeugd bibliotheek medewerker. Zij heeft Nederlands gestudeerd aan de VU en is drs. Nederlandse taal- en letterkunde. Omdat zij niet voor de klas wilde staan, heeft zij daarna een post-HBO jeugdbibliotheekwerk gevolgd. Deze opleiding bestaat inmiddels niet meer. Er is daarvoor in de plaats een module gekomen in de opleiding zelf. Deborah vertelt wat meer over haar werkzaamheden.

Werken met kinderen en kinderboeken

Ik wilde altijd met kinderen werken en ook kinderboeken spreken mij aan. Dat is maar goed ook want als jeugd-bibliothecaris lees je heel veel boeken voor je werk. Daarom kan ik de vragen die bezoekers stellen zoals; “ik heb een dochter van 8 jaar en wat is nu een leuk boek voor haar?”, goed beantwoorden. Want mensen adviseren is een van de onderdelen van mijn werk op de jeugdetage. Samen met 8 collega’s verzorg ik ook afwisselend de ‘Voorlezen en knutselen’ activiteit voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar in het Kinderlab.

Een speciale leesclub

Voor kinderen uit groep 5-6-7 is er de Leesclub. Dit zijn bijeenkomsten met kids rond de 10 jaar die lezen heel leuk vinden. Per 2 maanden is er een groep die 1x keer per week bij elkaar komt. Daarvoor zoek ik de boeken uit en behalve dat er over de gelezen boeken wordt gesproken, gebeurt er meer. De kinderen mogen zelf meedenken over de invulling van hun leesclub. Sommige groepen willen vooral veel praten over de gelezen boeken. Maar ik heb ook een groep begeleid die een speciale leesclub-krant heeft gemaakt over hun belevenissen met de leesclub en alle gelezen boeken.

Tijdens de boekbesprekingen worden er ook mindmaps van de gelezen boeken gemaakt. En zijn er recensies geschreven op ikvindlezenleuk.nl. Of er wordt reclame gemaakt voor de gelezen boeken richting de andere bezoekers van de jeugdafdeling. Momenteel begeleid ik een groep met kinderen die zelf wilde ervaren hoe het is om in de bibliotheek te werken. Na een heuse sollicitatieronde, werden zij aangenomen in de OBA om er een dag te komen werken. Op een zaterdag hebben deze kinderen de hele dag meegewerkt op de jeugdafdeling. Inmiddels is een collega van mij de opstart van een dislectie-leestclub aan het voorbereiden.

Ook met de kleinsten wordt gelezen

Het leuke aan mijn werk is dat je met kinderen van alle leeftijden te maken hebt. 1 keer per maand is namelijk ook de Boekstart bijeenkomst voor kinderen van 0,5 tot en met 2 jaar. Daar lees ik samen met de kleintjes en ouders een boekje. Daarnaast worden er ook liedjes gezongen en bellen geblazen oid. De bedoeling is om die kleine kinderen bezig te laten zijn met taal en boekjes. In het tweede half uur van de bijeenkomst kunnen ouders samen met de kinderen de boekjes bekijken die ik of mijn collega voor hen hebben neergelegd. Een andere taak is om collecties te maken voor scholen. Een school kan via de website boeken aanvragen als zij een project hebben, bijvoorbeeld over de middeleeuwen. Opdeze momenten kunnen mijn collega’s en ik onze vakkennis goed inzetten.

Een eigen weblog

Al deze verschillende dingen samen maken het tot een erg leuk en gevarieerd beroep. Naast het werken met boeken vind ik schrijven over boeken ook erg leuk. Ik mag maandelijks een jeugdliteratuurblog schrijven op OBA.nl. Een aantal jaar geleden kregen wij bibliothecarissen de cursus ”23 dingen”: een kennismaking met o.a. social media. Voor deze cursus had je een blog nodig om de opdrachten te maken, en daarna ben ik met deze blog doorgegaan.

Dit is boekielezen.nl geworden, waarin ik schrijf over kinder-, jeugd- en young adultboeken, en over mijn werk als jeugd-bibliothecaris. Van de OBA heb ik de kans gekregen om me te ontwikkelen buiten mijn vakgebied: ik mocht een uitgebreide cursus WordPress volgen die ten goede kwam aan mijn eigen blog.Het is mooi de kans te krijgen om je breder te ontwikkelen dan letterlijk je beroep.

Foto Deborah-eigen foto werken-in-de-openbare-bibliotheek-OBA-Amsterdam werken-in-de-openbare-bibliotheek-OBA-Amsterdam

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.