Afgelopen dinsdag trad de Amsterdamse zanger Dotan voor de tweede keer (de eerste keer was afgelopen zaterdag) op in Carré. Ik was erbij! Waarom en wat ik ervan vond? Je leest het in deze diary special.

Ken je Dotan niet? Dan ken je ongetwijfeld wél zijn singel Home, die de afgelopen maanden helemaal grijs werd gedraaid op de radiozenders. Het nummer werd zijn grote doorbraak. Inmiddels is Dotan niet alleen door ons Nederlanders in de armen gesloten: hij vliegt de hele wereld over om Home te vertolken. En het nummer leverde hem maandagavond – ondanks stevige concurrentie van andere genomineerde bands zoals Chef’Special en The Common Linnets – zelfs een Edison op voor “Best Song”.

Smaak & stijl
Ik moet eerlijk bekennen dat Dotan’s muziek niet helemaal mijn smaak is. Toch kocht ik zelf de kaartjes voor het concert, want mijn vriend Bas houdt heel erg van zijn sound. Ik gaf Bas de kaartjes kado toen we afgelopen december vijf jaar samen waren.

De avond in Carré begon met een aantal nummers van Megan Washington; een zangeres die met Dotan meegaat op tournee door Europa. Ik vind het lastig haar stijl te omschrijven. Je zou kunnen zeggen dat het een soort ingetogen, gevoelige Pop is, met veel piano en gitaar. Na het voorprogramma en een pauze was Dotan daar dan eindelijk.

Gewoon uit Amsterdam
Wat ik fijn vind aan Dotan’s sound is dat deze eigen en origineel is. Dotan heeft een heel herkenbare stem en zijn muziek valt eigenlijk niet onder een genre onder te brengen, vind ik. Bovendien klinken zijn nummers heel internationaal en is zijn muziek ook echt van internationale klasse. Lange tijd wist ik niet eens dat Dotan gewoon uit Amsterdam komt.

Hij is oprecht “heel gewoon gebleven”. Dat vond ik leuk om te zien. Na het concert stond hij nog urenlang met alle bezoekers stond te praten, ging met hen op de foto, etc. Omdat hij houdt van de sfeer van huiskamerconcerten, zong hij op het einde nog een nummer middenin het publiek. Bijzonder! Hij creëerde een intieme sfeer, wat best knap is in een statige concertzaal als Carré.

Uitstraling en originaliteit
Hoewel ik de uitstraling en originaliteit van Dotan waardeer, ben ik na het concert in Carré nog steeds geen grote fan. Ik vind zijn nummers iets te “staccato” en ook vrij veel op elkaar lijken. Gelukkig had Bas een hele mooie avond, die hij afsloot met een foto samen met Mister Himself.

21 december ZiggoDome Amsterdam
Ben jij dol op Home en de andere nummers van Dotan? En wil je hem graag eens live zien? Dat kan op 21 december in de ZiggoDome in Amsterdam.

Over de auteur

Suzanne

Suzanne woont in Arnhem (maar mentaal in Amsterdam) en is full time blogger. In haar vrije tijd werkt ze eigenlijk het liefst, maar natuurlijk is er ook altijd aandacht voor haar konijnen en cavia's. Ze gaat naar bed en staat op met Instagram en is altijd wakker te maken voor een limited edition schoenen- of make-up collectie.