Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Penoza IV is begonnen! We hebben er lang op moeten wachten (Penoza III eindigde in 2013) maar eindelijk komen we erachter dat Carmen niet dood is. Of de relatie tussen Nathalie en Storm standhoudt en dat Boris lijkt te ontsporen. Bovendien willen we dolgraag antwoord op de vraag wie het gaat winnen: Carmen, Berry, Justine de Heer? Of zou je ook kunnen stellen dat er in het criminele circuit eigenlijk alleen maar verliezers zijn? In ieder geval zal Penoza IV ons de komende weken weer compleet in zijn greep houden.

Ik heb vele favoriete personages in Penoza. Zo ben ik dol op ‘stille kracht’ Luther. Ook kan ik veel respect opbrengen voor John. Echter, er is er natuurlijk maar één de ster van de serie en dat is en blijft Carmen. Ze lijkt onverwoestbaar en hoewel ik niet van plan ben haar carrière achterna te gaan, vind ik haar evengoed inspirerend. Vijf dingen die ik van Carmen uit Penoza heb geleerd:

– Kinderen gaan voor alles –

Je kunt erover discussiëren, maar ik vind dat Carmen haar kinderen uiteindelijk altijd als grootste belang zag en ziet. Zoals het hoort, als je moeder bent. Voor andere moeders is dit misschien een vanzelfsprekendheid, maar ik heb geen kinderen en vind het daardoor des te interessanter om me in te beelden hoe het is om voor je kinderen – letterlijk – door het vuur te gaan.

– Relaties zijn uiteindelijk gebaseerd op vertrouwen –

Ja, ook dit is een inkoppertje, maar Penoza maakt het extra duidelijk: als je mensen niet meer kunt vertrouwen, houd je weinig over. Banden tussen zowel moeders en dochters, zakenpartners als geliefden zijn grotendeels gebaseerd op vertrouwen. Ik geloof dan ook dat er niets zo schadelijk is voor een relatie als het schenden van vertrouwen.

– Liefde overwint. Meestal. –

Wat John keer op keer voor lief neemt omdat hij van Carmen houdt, vind ik heel bijzonder. Net zoals dat Nathalie en Storm bij elkaar gebleven zijn, ondanks de bizarre start van hun relatie. Zo zie je maar: liefde overwint omstandigheden. Maar niet áltijd: de liefde tussen Carmen en Frans, Marleen en Johan en Lucien en Reina heeft bijvoorbeeld verloren van de dood.

– Je bent altijd sterker dan je denkt –

Dit vind ik de belangrijkste van de vijf: in situaties die je niet voor mogelijk had gehouden, waarin je op een dieptepunt belandt, rade- en moedeloos bent… juist dán komen er oerkrachten bij je naar boven. We kunnen altijd meer (aan) dan we denken; als iemand daar het levende bewijs van is, is het Carmen.

– Geld, status en macht kunnen meer kapot maken dan je lief is-

Het hele “wereldje” in Penoza is gebaseerd op het verzamelen van geld, status en macht. Het gevolg is dat de één na de ander het leven laat of achter de tralies verdwijnt. Van al dat geld, status en macht blijft uiteindelijk bitter weinig over. En áls het al overblijft, dan zorgt het voor een leven ‘waarbij je altijd over je schouder moet kijken’. Na Penoza weet je het zeker: verkeerde drijfveren gaan je niet gelukkig maken in het leven.

Penoza-actrice-Penoza-Carmen

Over de auteur

Suzanne

Suzanne woont in Arnhem (maar mentaal in Amsterdam) en is full time blogger. In haar vrije tijd werkt ze eigenlijk het liefst, maar natuurlijk is er ook altijd aandacht voor haar konijnen en cavia's. Ze gaat naar bed en staat op met Instagram en is altijd wakker te maken voor een limited edition schoenen- of make-up collectie.