In december 2014 bracht Annic van Wonderen – de oprichtster van modesite I Love Fashion News– haar eerste boek uit. Een boek waar velen op wachtten, want Annic heeft vanuit het niets in slechts een paar jaar tijd een enorm succesvol bedrijf opgezet. Daar heeft menig vrouw (en man!) ontzettend veel respect voor natuurlijk. Maar dat niet alleen: we willen vooral graag weten… hóe dan?

Gelukkig houdt Annic dat niet voor zichzelf, maar deelt ze haar visie, ervaringen en tips in de masterclasses die ze geeft aan startende en gevestigde ondernemers. Daarnaast bracht ze dus een boek uit – Masterclass Ondernemen genaamd – dat ik uiteraard gelezen heb.

Masterclass Ondernemen staat vol met zowel praktische tips als mentale inspiratie voor jouw onderneming. Bij praktische tips moet je denken aan regels die je moet naleven, de voor- en nadelen van personeel en handige programma’s voor bijvoorbeeld het maken van facturen. De mentale inspiratie bestaat uit de enorme drive die Annic heeft en het feit dat Annic geen beren op de weg ziet. Ik geloof persoonlijk dat dat laatste het allerbelangrijkste is voor het laten slagen van jouw bedrijf: niet geloven in beren op de weg, en als je ze al ziet, ze dan negeren of verslaan.

Annic is een hele commerciële dame en daarmee heeft ze echt een trend gezet in ondernemend Nederland, in mijn optiek. Aan ‘commercieel’ zat altijd een vieze bijsmaak, maar daar heeft Annic geen boodschap aan. Commercie is wat haar bedrijf doet groeien en wat haar haar doelen laat bereiken, dus commercie is in Annic’s optiek juist positief.

Ik heb Annic een aantal keer ontmoet en ken daardoor haar verhaal en haar gedrevenheid. Ik vind haar op zakelijk gebied een heel inspirerende vrouw, die mij altijd aan het denken kan zetten en kan motiveren (waar nodig). Haar boek is geschreven zoals Annic is (hoewel het boek niet letterlijk door Annic zelf is geschreven, ze heeft haar verhaal laten opschrijven): recht voor zijn raap en zonder een blad voor de mond. Annic schroomt niet om te zeggen en te schrijven dat niet iedereen geschikt is om ondernemer te zijn en dat als geld je drijfveer is, je er niet zult komen.

Wat ik mooi vind aan het boek is dat Annic ondernemen niet idealiseert. Zijzelf zou niet anders kunnen dan ondernemer zijn, maar dat neemt niet weg dat ze vaak offers heeft moeten brengen voor haar bedrijven. Zo is Annic overspannen geweest, heeft haar sociale leven lang op een heel laag pitje gestaan en heeft ze soms harde, zakelijke lessen moeten leren. Ik vind het fijn dat Annic ook dit deel van het ondernemer zijn belicht, want ik heb het gevoel dat niet-ondernemers het zelfstandig zijn regelmatig overschatten.

De samenvatting van Masterclass Ondernemen vind ik toch wel dat Annic gewoon niet te stoppen is. Door niemand, door geen enkele twijfel en door geen enkele tegenslag. Maar dat niet alleen: Annic heeft niet alleen volgehouden met haar bedrijf, ze heeft zichzelf ook altijd zeer uitdagende doelen gesteld. Dit maakte dat ze altijd nét nog wat harder kon werken dan wat men realistisch acht of dan een andere ondernemer zou doen. Zodoende is I Love Fashion News niet alleen groot geworden, maar ook in relatief erg korte tijd heel groot geworden.

Masterclass Ondernemen kost €14,95

Over de auteur

Suzanne

Suzanne woont in Arnhem (maar mentaal in Amsterdam) en is full time blogger. In haar vrije tijd werkt ze eigenlijk het liefst, maar natuurlijk is er ook altijd aandacht voor haar konijnen en cavia's. Ze gaat naar bed en staat op met Instagram en is altijd wakker te maken voor een limited edition schoenen- of make-up collectie.