Op school wordt je kind voorbereid op de toekomst. En omdat in de toekomst de wereld nog digitaler zal zijn dan dat deze nu al is, is het goed als alle kinderen op school leren programmeren.

Ieder kind kan tegenwoordig al jong omgaan met computers en tablets. Dat is prima natuurlijk maar ook vrij passief. Als maker gebruik je de computer op een andere manier en maak je kennis met wat er achter de schermen gebeurt bij de apparaten die je dagelijks gebruikt. Je verandert dan van een consument naar een actieve producent van zelfgebakken technische creaties.

Waarom moeten alle kinderen op school leren programmeren?

Door te leren programmeren ontwikkelen kinderen hun zelflerende vermogen en verbeteren hun vaardigheden om logisch en gestructureerd te denken. Ook leren ze de essentie van ICT begrijpen en doorgronden hoe technologie werkt.  (zg computational thinking). Bovendien vergt programmeren lenigheid van denken, je leert hoe je met creatief denken een oplossing voor een probleem zelf kunt maken. Dit alles komt in veel beroepen van pas en daardoor zullen ze later veel makkelijker een baan kunnen vinden.

Code is een wereldtaal

Code is een taal die iedereen over de hele wereld spreekt. Met codes kun je alles maken op een computer. Alles apps, Facebook en alle andere websites zijn allemaal gebouwd met code. Momenteel is er slechts een relatief kleine groep mensen die kunnen programmeren en code kunnen lezen. En de komende jaren loopt het tekort aan programmeurs hard op. Over 5 jaar schijnt er in Europa een tekort te zijn van 900,000 ICT-professionals.

Door kinderen de kans te geven te leren programmeren, bereid je hen voor op een toekomst die steeds digitaler zal worden want ook de auto- of verwarmingsmonteur zullen in de toekomst moeten kunnen programmeren.

Op elke basisschool les in programmeren

Als kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met programmeren, krijgen ze de kans om te leren waar hun digitale talenten liggen. Het is goed om op jonge leeftijd de interesse voor ICT en de digitale wereld bij hen aan te wakkeren. En wist je dat in landen als Engeland en Zweden kinderen al op de basisschool leren programmeren? In Engeland is het zelfs een verplicht vak op alle basisscholen.

Er zijn inmiddels veel digitale en offline initiatieven om kinderen in aanraking te brengen met coderen. Zoals bijvoorbeeld de codeweek die morgen van start gaat. Overal in Nederland zijn de komende week aansprekende en laagdrempelige activiteiten georganiseerd. Kijk hier voor meer informatie.

programmeren-op-school-coderen-voor-kinderen

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.