Carnaval, je houdt ervan of je hebt er een hekel aan en een tussenweg is er eigenlijk niet. Carnaval draait ook om feesten, samen gek doen, gezelligheid en muziek. In de steden is het tijdens carnaval vooral in de centra heel druk, Vroeger was dat in de dorpen ook zo. Nu is dat een stukje minder, al is het er nog steeds gezellig. Aan de ene kant leeft carnaval niet zo bij mensen die vanuit buiten in een dorp komen wonen en aan de andere kant gaan mensen uit een dorp vaak carnaval in de dichts bijzijnde stad vieren.

Mijn roots liggen ook in Noord-Brabant en daar vierden ik vroeger altijd carnaval. De laatste jaren vieren we vooral het kindercarnaval mee. Zelf ben ik carnaval gaan vieren vanaf mijn achtste. Op die leeftijd verhuisde ik namelijk samen met mijn ouders en mijn zus van de randstad naar een dorpje in Noord-Brabant. Voor ons was dat een redelijk nieuw gebeuren. Het was al leuk dat je verkleed naar school mocht. Nu heeft ieder kind wel een paar verkleed-outfitjes maar toen had ik dat nog niet.

Ook deed ik meteen het eerste jaar mee aan de kindercarnaval optocht. Samen met een vriendje van school waren we Sneeuwwitje en de prins. Ik had een geleende bruidsmeisjesjurk aan en het was ontzettend koud. Maar we wonnen wel een prijs. Ook gingen we toen al naar de kinderdisco in de plaatselijke feestzaal. Dat was heel cool en je voelde je ook groot.

Op de middelbare school wilde we tijdens carnaval ook verkleed naar school komen maar dat mocht niet. Stiekem deden we dat toch. We verkleden ons als ontzettende “Jonnies” en “Anita’s” en gingen zo naar school. Daar konden ze niets van zeggen en we waren toch verkleed.

Later vierden we met vriendinnen 5 dagen lang carnaval van vrijdag tot en met dinsdag. Na twee dagen gingen we dan even in de sauna zitten bij een van de vriendinnen thuis om bij te komen en het de rest van de dagen vol te houden. Het was toen ook heel belangrijk hoe je verkleed was, dat moest leuk en origineel zijn. Ben wel eens verkleed geweest als een kostschoolmeisje of met een vriendin als siamese tweeling, compleet met klitteband.

Dit weekend was ik ook weer in Brabant om met familie carnaval te vieren bij onze ouders en zijn we met zijn allen naar de optocht gaan kijken. Voor de kids altijd gezellig. De voorpret van het verkleden, het kleurrijke van de optocht en het frietje toe op het plein. Over een paar jaar gaan zij wellicht ook naar de kinderdisco.

Over de auteur

Muriel

Woont met man, twee dochters, een zoon en een bejaarde kater in Voorburg. Geniet van het dorpse leven aan de rand van de stad. Houdt van koken en bakken, en dan met name suiker- en glutenvrij. Gaat graag twee keer in de week een rondje hardlopen. De hele week is het een zoete inval van vriendjes en vriendinnetjes. Doordeweeks wordt er met grote regelmaat lunch geserveerd aan een kind of 6 en ook in het weekend lopen buurkinderen in en uit. Is ook dol op gezellig borrelen en eten met vrienden.