yvestown-boek-yvonne-eijkenduin

Op donderdag 30 april was ik als een van de 16 bloggers te gast bij de booklaunch van het weekend DIY-boek van Yvonne Eijkenduin van Yvestown. Voor de gelegenheid waren we welkom in de Dille & Kamille vestiging aan de Nieuwendijk in Amsterdam, vlakbij het station en dus makkelijk bereikbaar! Als je het mij vraagt is deze winkel de hemel voor iedereen die van koken, bakken, braden en in mijn geval vooral van eten houdt.

yvestown-boek-yvonne-eijkenduin

Prachtig vormgegeven kookboeken, schappen vol met potten, doekjes en kruiden en de mooiste houten keukenhulpjes waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had. In een afgescheiden workshopruimte stond een prachtig gedekte tafel en voor iedereen een wit melkkannetje en porseleinstiften, want we moesten natuurlijk zelf aan de slag met één van de DIY’s uit Yvonne’s boek! Ik tekende een patroon uit mijn eigen collectie op mijn kannetje, makkelijker gezegd dan gedaan overigens, op papier tekenen is toch een stuk minder lastig…

yvestown-boek-yvonne-eijkenduin

Een skype date met Yvestown’s Yvonne Eijkenduin

Zondagmiddag 14.00. Ik heb een skype date met Yvonne en tref haar aan haar bureau met haar eigen, witte kannetje bij de hand. Rode stipjes moeten het worden besluit ze, en begint met een schuin oog op het scherm aan een patroontje.

We kletsen wat af en ze vertelt over het ontstaan van Yvestown in 2005, als een soort persoonlijk archief waar ze de creatieve dingen die ze deed in bewaarde en zo makkelijk kon terugvinden. Toen bleek dat mensen daar blij van werden en het daadwerkelijk lazen besefte ze dat ze er meer mee wilde doen. Langzaamaan werd het serieuzer en schreef ze vaker, maar de onderwerpen zijn tot op de dag van vandaag ongeveer hetzelfde gebleven. Het overgrote deel betreft binnenkijkers, zelfmakers en recepten en dat allemaal in de intussen zo bekende Yvestown-stijl. Een trouwe volger weet precies wat ik daarmee bedoel: Een witte basis met frisse kleuraccenten, bloemenprintjes, stippen, oude serviesjes en veel natuurlijke materialen zoals rotan en hout.

yvestown-boek-yvonne-eijkenduin

Waarom is Yvonne boeken gaan maken?

Over het hoe en waarom van het schrijven van boeken is Yvonne heel duidelijk: “Het internet is heel veelomvattend, het is van iedereen. Een boek kun je echt kopen, het is heel tastbaar en voor altijd van jou, dat vind ik een heel mooi idee. Ik wist al heel lang: ooit ga ik een boek schrijven. Het heeft even geduurd omdat eerst het hele plaatje moest kloppen in mijn hoofd voordat ik overging tot schrijven. Toen ik het idee eenmaal had ging het bijna vanzelf.”

Met het idee voor het eerste boek is Yvonne zelf naar uitgeverij Snor gestapt. Ze presenteerde puur het concept, haar motivatie, wie ze wilde bereiken en vooral het gevoel wat ze wilde losmaken bij de lezers. Dit sprak de uitgever direct aan en een jaar later was daar ‘Yvestown in de keuken’. Een boek vol fijne recepten en binnenkijkers in de keukens van vrienden en familie van Yvonne. Nog geen jaar later verscheen het Weekend ontbijtboek, met een ontbijtrecept voor elk weekend van het jaar. Uitgeverij Snor kwam zelf met het idee om een weekendboekje met DIY-ideeën te maken en zo een minireeksje te creëren. Eind 2016 komt er namelijk nog een derde weekendboekje, het onderwerp is nog even een verrassing!

yvestown-boek-yvonne-eijkenduin

Het weekend DIY boek 

Het Weekend DIY-boek bevat in totaal 52 ideeën om zelf te maken, voor elk weekend van het jaar dus. De één wat moeilijker dan de ander, maar allemaal met een Yvestown knipoog. Yvonne’s favoriet is week 8, de onderzetters van vilten balletjes, zó schattig en erg leuk om te fotograferen! Ook week 52 – de christmas crackers – zijn favoriet, hoewel ze toegeeft bijna alles leuk te vinden wat maar enigszins met kerst te maken heeft. Idee voor een nieuw boek Yvonne?

Sowieso heeft Yvonne ideeën genoeg, ze denkt nu al na over een nieuw Yvestown boek! Daarnaast blijft ze natuurlijk gewoon bloggen op yvestown.com, hoewel ze merkt dat het lezen van blogs door de komst van instagram steeds minder populair wordt. Instagram is veel sneller, toegankelijker en bovenal mobieler, ook ik ben fan. Maar dat Yvonne en yvestown niet meer weg te denken zijn uit de huidige blogwereld moge duidelijk zijn, chapeau!

Over de auteur

Leonie

Leonie is eigenaresse van webshop Make Room en blog / lifestylelabel By Miinti. Ze is voor haar werk dagelijks bezig met woontrends, kleuren en product design. Na jaren vanuit huis gewerkt te hebben, opende ze begin dit jaar de eerste stenen winkel van Make Room in het historische centrum van Grave (nb.) Daar hoopt ze nog meer mensen te kunnen bereiken met haar shop en eigen ontwerpen. Voor Stessa.nl blogt ze over haar leven als creatieve duizendpoot en selecteert ze regelmatig de mooiste items en ideeën voor jou en je huis.