Ben je dol op mooie interieuritems en Nederlands design? Renée Onderdijk is dat ook. Zij zette haar eigen interieurmerk op, FLINK. Renée heeft zich erop toegelegd om mooie wollen producten te maken zoals kussens, plaids en zelfs wollen shawls. ‘Als er een nieuwe collectie is en alle samples komen binnen, dan is dat echt een mooi moment.’

Renée Onderdijk heeft International Communication and Media gestudeerd en heeft daarna een aantal jaar in de PR gewerkt. Renée: “in dat werk kon ik maar een deel kwijt van het totaal waarmee ik me nu bezig houd. Dat realiseerde ik me tijdens mijn laatste fulltime job en daarom besloot ik ermee te stoppen en mij te richten op het opzetten van een eigen merk.”

Waarom ben je met wol gaan werken?

Renée: “Mijn moeder heeft een soort kunstacademie gedaan en heeft al vanaf dat ik een klein meisje was, een Fins Weefgetouw. En ik herinner me dat mijn moeder altijd met wol en zijde aan de slag was. Zij maakt tot de dag van vandaag wollen wandkleden. Zij heeft door de producten van FLINK ook weer nieuwe inspiratie gekregen en maakt nu ook kussens, welke in dit geval dus geweven zijn. ”

Wanneer besloot je te gaan ondernemen?

“Zelf liep ik al een tijdje rond met het idee om te gaan ondernemen. De trigger om echt daadwerkelijk van start te gaan, kwam toen ik het verhaal las van een vrouw die behang liet produceren van de tekeningen die zij maakte en daarmee een onderneming startte. Omdat ik van huis uit vertrouwd was met natuurlijk materialen zoals wol, was de stap om zelf kussens en plaids te ontwerpen, een hele natuurlijke. Vanuit mijn achtergrond zou je wellicht verwachten dat ik een communicatiebureau zou beginnen. Maar uiteindelijk heb ik altijd een onderneming willen hebben die fysieke producten produceert. Als er een nieuwe collectie is en alle samples komen binnen, dan is dat echt een mooi moment. Ook wanneer FLINK producten worden opgepikt door de bladen en blogs en als het merk in mooie winkels mag liggen, kan ik daar echt van genieten.”

Hoe bevalt het?

“De stap om een goede baan op te zeggen en van veel geld om aan jezelf te besteden te gaan naar minder geld, vergt een flinke dosis lef. Zelf had ik wat geld gespaard en daarmee kon ik starten met FLINK. Ik heb in eerste instantie van mijn spaargeld een paar kussens en plaids laten maken waarmee ik langs verschillende bedrijven ben gegaan. En toen de reacties daarop enthousiast waren, kon ik verder. Momenteel heb ik er nog een baantje naast om de huur te kunnen betalen zodat ik voor de rest full force met FLINK bezig kan zijn.”

“Het mooie aan ondernemen is dat je je bezig kan houden met alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Qua communicatie wist ik wel hoe alles in elkaar steekt. Het is daarom prettig dat ik nu alle dingen zelf kan doen op dat vlak. Op andere gebieden van de business is dat soms anders. Mijn vriend is distributeur van een aantal horlogemerken in de Benelux. Hij weet dus veel van retail en als ik vragen heb op dat gebied, kan ik bij hem aankloppen. Verder doe ik voor FLINK eigenlijk alles zelf, van het maken van de website en de foto’s daarvoor tot aan de financiële kant van de onderneming, alles. Ik investeer veel terug in het bedrijf, daarom heb ik nu iets minder geld voor mezelf maar dat heb ik er voor over om het merk nog meer te laten groeien. Nu ik op dit moment nog veel zelf doe en ik niet alles tegelijkertijd kan doen, kom ik eigenlijk altijd handen tekort, dat vind ik soms wel moeilijk”.”

Hoe komen de producten tot stand?

“De designs maak ik puur op gevoel, ik ben geen geschoolde designer en ga daarom uit van wat ik zelf mooi vind. Inspiratie vind ik overal: op het internet, in musea en in fashion. Bij de producent kan ik kiezen uit heel veel verschillende wol stalen zowel qua dikte als kleur. Daarbij baseer ik mijn keuzes op wat ik mooi vind van de huidige trends. De patronen voor de items werk ik eerst uit op ruitjespapier waarna ik die samen met de producent vertaal in specifieke garens, diktes en materialen die er het meest geschikt voor zijn. Vervolgens wordt er een sample gemaakt waarop ik nog bij kan sturen.”

Hoe ontwikkelt FLINK zich nu?

“Het assortiment is als vanzelf steeds breder geworden. Het is allemaal begonnen met de kussens en de plaids en die zullen ook wel altijd in het assortiment van FLINK blijven. Andere mensen vroegen op een gegeven moment naar sjaals en omslagdoeken. Het leuke is dat mensen de FLINK ontwerpen uitgevoerd in de natuurlijke materialen nu ook kunnen dragen. De sjaals zijn meteen ook bestellers geworden. De interieur items van FLINK worden nu ook in België verkocht. Ze liggen in een paar mooie winkels in Gent en Antwerpen. We gaan FLINK nu ook in Duitsland op de markt brengen.”

“Nederland is een fijne markt voor FLINK, ik vind het nu heel leuk om ook in het buitenland de spullen te gaan verkopen. Voor Duitsland heb ik daarvoor een agent aangetrokken die de Duitse markt gaat bewerken om FLINK daar in winkels te gaan leggen. Het is prettig dat zij de verkoop buiten Nederland op kan pakken. België blijf ik gewoon zelf doen, dat is ook goed aan te rijden. En tussen alle werkzaamheden door, let ik er ook op dat ik tijd blijf maken voor de dingen die ik echt heel leuk vind om te doen voor FLINK zoals inspiratie opdoen voor nieuwe designs Al kan ik daar soms per week maar een uurtje aan besteden.”

Waar wil je dat FLINK over 5 jaar staat?

“Over 5 jaar wil ik het dat het merk een stuk groter is en dat er nog meer verkooppunten zijn in mooie steden. Momenteel ben ik bezig met het ontwerpen van grappige stoere kinderdekentjes die waarschijnlijk over iets meer dan een maand verkrijgbaar zullen zijn. Omdat zwangere vrouwen in mijn omgeving hiernaar vroegen, is het voor mij een logische volgende stap na de kussens en de plaids die vanaf het begin in het assortiment van FLINK zitten.”

Zou je het anderen aanraden om te ondernemen?

“Al met al is ondernemen iets dat je gewoon moet doen. De obstakels die er altijd komen overwinnen. Je kunt jezelf op zulke momenten motiveren door het beeld in gedachte te nemen waarom je jouw onderneming ooit bent gestart. En als het niet zou lukken, moet je dat niet als falen zien. Als je al lang in je hoofd hebt zitten dat je wilt ondernemen en je vervolgens nooit de stap durft te zetten omdat je bang bent om te falen, dan zou dat jammer zijn.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.