eigen-bedrijf-starten-Suz-Fashionisaparty-04deze

In 2011 startte ik mijn eenmanszaak en dit jaar kwam daar een VOF bij. Er is daarmee nog steeds een hoop dat ik niet weet over ondernemen, maar er is uiteraard ook een heleboel dat ik inmiddels wél weet. Droom jij van een eigen bedrijf of sta je al op het punt om een bedrijf te starten? Dan kunnen deze acht tips (waarvan ik zelf grotendeels te eigenwijs was ze op te volgen, oeps!) je hopelijk verder helpen.

  1. Gewoon beginnen

Hoeveel mensen zijn er wel niet die hun eigen bedrijf zouden willen starten en hoeveel mensen zijn er wel niet die het niet/nooit doen? De belangrijkste kunst van ondernemen is in mijn ogen dan ook ‘het gewoon te doen’. Veel mensen denken  vervolgens gelijk: maar waar te beginnen? Nou, gewoon. Bij de KVK bijvoorbeeld. Je begint bij waar jij denkt dat je moet beginnen en stapje voor stapje groei je. Misschien is jouw weg niet de kortste weg (waarschijnlijk niet, je doet het voor het eerst), maar dat geeft niet: daar leer je van.

  1. Maak gebruik van de mogelijkheden van de KVK

Eerlijk is eerlijk: ik kan best eigenwijs zijn. Ik ben dan ook maar twee keer bij de KVK geweest: één keer om me in te schrijven voor Fashionisaparty.com en één keer om me in te schrijven voor VERSUS A. Met alle seminars, workshops, adviseurs en events van de KVK heb ik nog nooit wat gedaan. Maar ik weet van anderen dat ze wel degelijk nuttig kunnen zijn. Ik heb er een beetje een hard hoofd in dat ze bij de KVK iets weten over blogs, maar over webshops weten ze bijvoorbeeld inmiddels best veel, heb ik me laten vertellen.

  1. Neem een boekhouder/accountant

Ook hierin was ik eigenwijs: geld uitgeven aan zoiets saais als een boekhouder leek me de hel en heb ik zo lang mogelijk uitgesteld. Echter, na zo’n anderhalf tot twee jaar móest ik wel en toen dacht ik ook gelijk: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? De kans is groot dat je zelf niet genoeg verstand van zaken hebt en daarmee kun je jezelf goed in de nesten werken. Als je je aangiftes niet correct invult loop je het risico’s op boetes of dat je jezelf in de vingers snijdt omdat je niet optimaal gebruik maakt van de regelingen die er zijn. Een boekhouder hoeft niet de wereld te kosten: als jij bijna niets verdient gaat een boekhouder je echt niet kaal plukken. De macht van een boekhouder is dat hij altijd precies weet wat je verdient en daar op in kan spelen. Veel boekhouders treffen dan ook de regeling dat ze een hoger tarief gaan hanteren naarmate jouw omzet toeneemt.

  1. Baken je uren af

Het wordt een cliché, maar ook deze tip van mezelf heb ik nooit echt opgevolgd: vooral de eerste jaren heb ik dag en nacht keihard gewerkt. Ook nu vind ik het nog lastig om werk en privé te scheiden; om zoveel mogelijk te investeren in mijn bedrijven, maar ook goed op mezelf te passen en mezelf naast mijn bedrijven te ontwikkelen. Bepalen hoeveel uren je in je bedrijf steekt is niet makkelijk. Als je er te weinig uur aan besteedt, dan zal je bedrijf niet van de grond komen, als je er te veel uur aan besteedt dan zal het ten koste gaan van je huishouden/sociale leven/gezin/vaste baan, etc. Het hangt helemaal van je situatie af hoeveel uur je in je bedrijf kunt investeren. Ben realistisch en probeer je aan de uren te houden die je met jezelf afspreekt. Natuurlijk moet je wel bereid zijn om te pieken wanneer dit nodig is, maar pas op dat deze pieken niet te lang duren, waardoor je jezelf uitput. Daar is uiteindelijk ook je bedrijf niet bij gebaat.

  1. Stel jezelf (realistische) doelen

Again: nooit zelf gedaan. Maar ik heb andere ondernemers gesproken die erbij zweren en ik begrijp helemaal waarom. Doelen kunnen erbij helpen om je feestjes te vieren. Als je je doel haalt, sta je daar bewust bij stil, kun je trots zijn op jezelf en creëer je zo een positief gevoel. Als je je doel niet haalt (terwijl deze wel realistisch was), dan geeft dit feit je waarschijnlijk een schop onder je kont om beter je best te doen. Stel je jezelf geen doelen, dan heb je altijd het gevoel te weinig te doen en bereiken (jep, als niet-doelen-steller herken ik dit erg). Bepalen wat een realistisch doel is, is niet makkelijk. Echter, ik geloof dat een doel niet snel onrealistisch is: het zit in je hoofd dat je denkt je doel niet te kunnen bereiken. Als je écht wilt, dan stap je over al je drempels heen en lukt het je.

  1. Maak contact met andere ondernemers

Ik vind ondernemers het meest inspirerende type mens. Van gesprekken met en boeken van ondernemers smul ik. Ondernemers hebben altijd zo’n eigen, autonome visie! En ze kunnen je natuurlijk ook van praktische tips voorzien. Via social media is het gemakkelijk in contact komen met andere ondernemers, maar via de KVK lijkt me ook een logische manier.

  1. Zet door

Het ondernemen heeft mij enorm gevormd. Ik ben er op een positieve manier hard en sterk door geworden. Geloof me: wat voor bedrijf je ook opricht, er gaan momenten komen dat het óf heel erg tegenzit óf je heel erg afvraagt waarom je ooit begonnen bent óf je bang bent dat je volgende week geen brood meer kunt kopen óf misschien wel al het voorgaande tegelijk… wat ik wil zeggen is dat er hoe dan ook moeilijke momenten gaan zijn. Maar ik kan ook zeggen dat die momenten altijd overgaan (als je tenminste geen héél domme dingen doet, maar zelfs die zul je overleven). Hoe vaak ik wel niet in een ondernemersdip heb gezeten… Maar hoe trots ik tegelijkertijd ook ben op wat ik tot nu toe heb bereikt en geleerd… Ondernemen geeft veel voldoening.

  1. Ben eigenwijs

Je leest het: ik was het dus ook. Het hoort bij ondernemen: eigenwijs zijn. ‘Eigen wijs’ = ‘op je eigen manier’. De meest succesvolle ondernemers hebben ik weet niet hoe vaak in hun omgeving gehoord dat ze er maar beter mee konden stoppen of het anders moesten doen. Maar als jij een visie, doelen en doorzettingsvermogen hebt, laat je door die negatieve geluiden dan vooral niet demotiveren.

Succes!

eigen-bedrijf-starten-Suz-Fashionisaparty

eigen-bedrijf-starten-Suz-Fashionisaparty-04deze eigen-bedrijf-starten-Suz-Fashionisaparty-04deze

 

Check ook het Instagram van Suz

Over de auteur

Suzanne

Suzanne woont in Arnhem (maar mentaal in Amsterdam) en is full time blogger. In haar vrije tijd werkt ze eigenlijk het liefst, maar natuurlijk is er ook altijd aandacht voor haar konijnen en cavia's. Ze gaat naar bed en staat op met Instagram en is altijd wakker te maken voor een limited edition schoenen- of make-up collectie.