Natuurlijk eet je bewust en gezond om je fitter te voelen en omdat het beter voor je is; veel groenten, gezonde vetten en kipfilet of kalkoen. En als je rekening houdt met het milieu, eet je biologisch of minder vlees. En je zorgt goed voor je hond, kat of konijn. Wil je dat er net zo goed gezorgd wordt voor de dieren die je opeet? Steun dan de boeren die daarvoor zorgen en koop vlees met het Beter-leven-keurmerk. Te herkennen aan het logo met  de sterren. Die sterretjes geven aan dat er beter rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoefte van de productiedieren. Hoe meer sterren er op de verpakking staan, hoe beter het welzijn van het dier is geweest.

Inrichting stallen

Zo hebben runderen met een beter leven keurmerk meer ruimte en zijn de stallen open en fris met daglicht. En hebben zij altijd toegang tot een zachte ligplaats. Kippen hebben een stok zodat ze zich veiliger kunnen voelen omdat ze van nature een prooi voor veel roofdieren zijn. Omdat ze hun eieren willen leggen in een beschutte, schemerige ruimte met extra privacy, hebben deze kippen de beschikking over stellages van twee tot drie niveaus met nestkasten, zitstokken, drinknippels en voerbakjes. In deze stellages is het een stuk donkerder, deze ruimte wordt verlicht met rode schemerverlichting.

Geen verveling

Varkens zijn nieuwsgierige en speelse dieren die met hun snuit op zoek gaan naar voedsel. Ze zijn onderzoekend en houden van wroeten, bijten en kauwen, dingen slopen of opeten.In een hok met te weinig afleidingsmateriaal kunnen de varkens uit verveling aan elkaars flanken, poten, oren en staart wroeten en bijten. Varkens van het Beter Leven keurmerk krijgen daarom  afleidingsmateriaal aangeboden zoals stro, hooi en compost. Maar ook kokers waar ze met de nodige moeite enkele strootjes uit kunnen trekken, een blok hout en/of een stevig stuk touw. Op gangbare bedrijven krijgen de varkens dikwijls alleen een ketting waarin ze kunnen bijten.

Meer weten? Bekijk deze filmpjes of kijk op de website van beter leven.


10jaarblklogo

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.