Toen mijn vriend Wouter en ik eind 2014 op het vliegtuig stapten voor een wereldreis van drie maanden, vertrokken we zonder plan. Natuurlijk, we hadden allemaal plannen en ideeën. Maar geen concrete planning. En dat is als keurig georganiseerde Nederlanders eigenlijk wel gek. Eng, ook wel.  Want reizen zonder plan, kan dat wel? Hoe kom je dan ergens? En ben je dan niet de hele reis aan het stressen?

Ik vroeg me af of het ooit goed ging komen. Ik ben namelijk niet echt een ruig backpack type. Ik houd van luxe, hotels, bussen met airco en lekker eten. Laat dat zich rijmen met een reis zonder plan?

Ik heb een plan: ik maak nooit meer een plan

Inmiddels zijn we alweer een poosje terug in Nederland. En ik kan je zeggen:  ja, reizen zonder plan kan. “Leuk”, hoor ik je nu denken. “Maar dan moet ik zeker reizen in een vieze bus en slapen met allemaal hippies in een hostel vol kakkerlakken, waar ik zielig een blik bruine bonen leeglepel omdat mijn geld bijna op is?”

Nou.. Als je houdt van backpacken en avontuur is dat zeker een optie. Maar voor de iets minder die-hard reizigers onder ons; er zijn ook tussenwegen. Deze tips & trics maakten het reizen zonder plan voor ons een stuk makkelijker:

  1. Neem een lonely planet of foodprint mee

Een open deur, maar toch: we hebben onze foodprint stukgebladerd op zoek naar de gezelligste wijken, leukste restaurantjes en mooiste stranden. Kies een reisgids uit met concrete tips. Het is namelijk heel fijn als je net in een vreemde stad bent en je jezelf tot doel kan stellen om naar een bepaalde bar te lopen. Zelfs als de bar inmiddels niet meer bestaat (wat ons regelmatig overkwam), kom je vaak in een leuke wijk uit. 

  1. Wees smart met je smartphone: gebruik van apps voor hotels en vervoer

Ook in andere delen van de wereld heeft de techniek niet stilgestaan. Wij reserveerden bustickets in Argentinië, bekeken de dienstregelingen van stadsbussen in Sao Paolo (Brazilië) en vonden looproutes op Google maps via onze telefoon. 

  1. Maak een lijstje van dingen die je in ieder geval wilt doen of zien

Huh? Maar dan heb je toch een plan? Ja, maar wel de light version. Je legt nog niet vast wanneer je dit doet, alleen dat als je dan toch in de buurt bent, je hier wel wat mee wilt. Bij ons waren dit bijvoorbeeld een lesje Spaans volgen (kan in elke grote stad in Argentinië), de Iquazu watervallen zien en een bezoekje brengen aan een gaucho ranch. Vervolgens hadden we veel plezier om op reis deze ‘doelen’ te realiseren. 

  1. Onthoud dat in het buitenland dingen veel makkelijker last-minute te regelen zijn

Een ticket voor de nachtbus van Cordoba naar Iguazu boeken die vanmiddag vertrekt (enkele reis: 12 uur)? Een appartement reserveren in Rio de Janeiro voor morgennacht? Snel een huurauto nodig? Het kan allemaal. No stress… 

  1. Maak gebruik van Airbnb

Airbnb is een site waar mensen hun huis te huur aanbieden. Niet alleen is dit goedkoop en flexibel in het gebruik, het levert je ook leuke contacten op van mensen die je weer van tips kunnen voorzien. 

Tip: binnenkort volgt een blog van mij met de ins& outs van Airbnb voor beginners.  

  1. Neem niet teveel spullen mee

Krijg jij bij  het idee van een ongeplande vakantie al kriebels bij het inpakken van je tas? Pak je tas met basics en laagjes.  Denk aan: bikini, korte broek, lange broek, een stapel shirtjes en wat vestjes. Het meenemen van lekker opvallende doch onpraktische kleding is om meerdere redenen niet handig:  het is moeilijker te combineren en je bent er sneller op uitgekeken. Als je langer dan een paar weken weg bent, ben je namelijk genoodzaakt relatief vaak hetzelfde te dragen. En dan blijkt dat je iets neutralers toch net iets makkelijker combineert dan je übervette roze-met-rode-stippen doorschijnblouse. 

  1. Luister naar jezelf: alles mag, niks moet

Op  vakantie hebben wij Nederlanders snel de neiging om veel te moeten. Je bent er immers nu toch, en wil dan ook alles uit je reis halen. En als je daar happy van wordt: prima, doen! Maar misschien word jij er wel veel gelukkiger van om wat langer op 1 plek te blijven of gewoon een dag met een boek op het strand te liggen. Luister naar je gevoel. Het is jouw reis! En het fijne van een ongeplande reis is dat je de vrijheid hebt om per dag te bepalen waar je zin in hebt.

Reizen-zonder-plan-bonnefooi-Maaike-s-reisblogs

Over de auteur

Maaike

Maaike woont in Nijmegen met grote liefde Wouter en kat Freddy. Ze is gek op dieren, gezelligheid met familie en vrienden, eten, chicklits, dansen, cocktails en chocola. Vorig jaar vertrok ze met Wouter voor 3 maanden naar (Zuid) Amerika om de het leven aan de andere kant van de wereld te ontdekken. Met een flinke dosis humor en oog voor detail schrijft ze voor Stessa.nl over haar reiservaringen. Haar motto? _The best way to do it, is to do it!_