Theater-Walhalla- Kantine-Walhalla-Rotterdam

Het is erg de moeite waard om deze zomer naar het spannende Rotterdamse schiereiland Katendrecht te gaan. Op Katendrecht zijn de laatste jaren super veel mooie initiatieven ontstaan. Aan de kop van dit voormalige zeemanskwartier ligt bijvoorbeeld de SS Rotterdam. Ook kun je er heerlijk eten, “op café gaan” en naar het theater. Er zit zelfs een circusschool aan de havenkade.

Katendrecht is cool 

Afgelopen jaren veranderde het avontuurlijke Katendrecht, ook wel De Kaap genoemd, van een probleemgebied in een hippe wijk waar veel Rotterdammers graag komen. De Kaap is nu een bruisende wijk waar alles mogelijk lijkt. De historische gebouwen en loodsen worden in rap tempo omgebouwd tot creatieve hotspots. In dit artikel nemen we je mee naar Kantine Walhalla en de Fenix Food Factory. De coole foto’s zijn natuurlijk weer gemaakt door Justin Manders.

Slotjesbrug-de-Rijnhavenbrug-Rotterdam

Lopen of fietsen over de Rijnhavenbrug

De makkelijkste manier om naar de kop van Katendecht te gaan is via Hotel New York. Achter Hotel New York loop of fiets je over de Rijnhavenbrug. (door Rotterdammers liefdevol omgedoopt tot de Hoerenloper) Deze brug verandert langzaam maar zeker in een slotjesbrug zoals je die ook in Praag en Parijs hebt. Er hangen inmiddels honderden sloten aan de brug die mensen speciaal meenemen naar deze plek. Of nog snel even kopen bij Hotel New York.

Slotjesbrug-de-Rijnhavenbrug-Rotterdam

Veel sloten zijn van te voren gegraveerd met de naam en de datum dat het slotje aan de brug werd vastgemaakt. Wellicht met bijbehorend huwelijks aanzoek? De verliefde stelletjes hangen het slotje aan de brug en gooien het sleuteltje daarna in het water. En daarna blijven deze geliefden natuurlijk altijd bij elkaar 😉

Dat dat niet het geval is, blijkt wel uit het feit dat er 1 slotje weer van de brug is verwijderd. Het slotje zelf was waarschijnlijk lastig door te knippen en daarom moest de brug het ontgelden. Met een betonschaar zijn de omringende drie ijzeren draadjes doorknipt en zit er op die plek nu een gat…

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

De Fenix Food Factory Rotterdam

Als je over de brug loopt, zie je de Fenixloodsen aan de overkant van de Nieuwe Maas/ Rijnhaven al liggen. De voormalige goederenloodsen zijn niet heel erg opgeknapt en lijken nog precies hetzelfde te zijn als in de haventijd. Als je binnenkomt, lijkt het of deze foodmarkt toevallig is ontstaan.

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

Waar de grootschalige Foodhallen in Amsterdam helemaal gepland en ingedeeld is, lijken de prachtige stands en mooie tweedehands stoelen en tafels in de Fenix Food Factory her en der neergepleurd te zijn. Ook hebben de stands allemaal een eigen uitstraling en ander formaat. Er stond toen wij er waren zelfs een heuse caravan in de loods. (die staat er niet altijd)

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

Fijne hangplek

De fijne ongedwongen sfeer en hippe budgetuitstraling komt waarschijnlijk ook doordat er geen grote projectontwikkelaar met diepe zakken achter dit project zit. De Fenix Food Factory is namelijk opgezet door zeven culinaire ondernemers. Zij hebben ieder hun eigen plek in de loods uitgekozen en op hun manier ingericht. Daardoor zaten ze duidelijk niet in een strak keurslijf toen ze de planning voor de ruimte maakten. Door deze ongedwongen sfeer is het heel prettig om hier een hele tijd rond te hangen.

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

Een van de populairste gerechten in de Food Factory is duidelijk het kaasplankje van Kaaswinkel Booij, dit zie je overal, ook op het terras. Op een grote houten plank ligt een royale hoeveelheid verschillende kazen. Heerlijk met een zelf gebrouwen biertje van de Kaapse Brouwers of een cider. In de loods kun je ook live zien hoe veel producten gemaakt worden. En al het lekkers kun je natuurlijk ter plekke opeten of mee naar huis nemen.

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

Als het mooi weer is, kun je op het havenkadeterras aan het water zitten van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de Wilhelminapier. De grove banken op het terras zijn gemaakt van ruwe verzaagde pallets.

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

Al met al is het zeker een aanrader om hier naartoe te gaan. Als je je bezoek plant, ga dan op de 3e zaterdag van de maand. Dan staan er naast de 7 initiatiefnemers ook andere culinaire ondernemers in de loods en heb je nog meer culinaire keuze.

De-Fenix-Food-Factory-Rotterdam-Katendrecht

Het Poortwachtershuisje op Katendrecht

Tussen de Fenix Food Factory en Kantine Walhalla staat het Poortwachtershuisje. Tot voor kort was dit een espressobar. Nu is het de bedoeling om er een private dining room in te maken.

Het-Poortwachtershuisje-op-Katendrecht

Theater Walhalla – Kantine Walhalla

Ook Theater Walhalla- Kantine Walhalla is niet bedacht door een grote partij maar ontstaan uit een burgerinitiatief van 2 theatermakers. Er is zowel een theater Walhalla, met 80 zitplaatsen, als een Kantine Walhalla met een theaterzaal met 150 zitplaatsen. Wij zijn in het café-restaurant van Kantine Walhalla geweest.

Theater-Walhalla- Kantine-Walhalla-Rotterdam

De locatie is namelijk prachtig, zowel van binnen als van buiten. Er zijn veel felle pastels gebruikt voor de inrichting en het geheel heeft een jaren-50 uitstraling. Het knappe personeel draagt felrode overals waardoor ze goed zichtbaar zijn en mooi afsteken bij het blauw van de inrichting.

Theater-Walhalla- Kantine-Walhalla-Rotterdam

Theater-Walhalla- Kantine-Walhalla-Rotterdam

Ondanks dat het in een oud pand is gevestigd, is de vernieuwde Kantine Walhalla pas een klein jaar open. Je kunt hier lunchen, borrelen en dineren voordat je een van de vele voorstellingen zoals die van Jan Rot, bezoekt.

Theater-Walhalla- Kantine-Walhalla-Rotterdam

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.