De Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk in het centrum van Amsterdam werden samen verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. En nog steeds is het iedere zaterdag een drukte van belang. Toeristen en locals vinden hier de leukste items en fijnste eettentjes. Grote winkelketens vind je er niet, die zijn gevestigd in de nabijgelegen Kalverstraat en Nieuwendijk.

In de straat vind je een divers aanbod van gespecialiseerde winkels. Het is een mix van speciaalzaken die er al jaren zitten en nieuwe hippe boetiekjes. Was de straat vroeger verloederd, nu is het een trekpleister voor de incrowd. Zowel Amsterdammers als toeristen geven de straat een internationale en ongedwongen vibe, vergelijkbaar met de — eveneens populaire —  Negen Straatjes in de Jordaan.

In deze Citytour lopen we vanaf het begin van de Haarlemmerstraat een stuk de straat in. Neem een kijkje in de winkels die ons opvielen:

haarlemmerstraat-amsterdam-Bakker-Jongejans

Bakker Jongejans
Aan het  begin van de straat is Bakker Jongejans gevestigd. Al meer dan 89 jaar heeft familie Jongejans bakkerszaken in Amsterdam. De zaak aan de Haarlemmerstraat is één van de drie huidige zaken waarvoor nog iedere dag het brood zelf wordt gebakken. Het vriendelijke personeel en de winkel stralen ouderwets vakmanschap uit.

haarlemmerstraat-in-amsterdam

haarlemmerstraat-in-amsterdam

ZILCH

In een mooi pand met karakteristieke schuine etalage – recht tegenover de bakker – is ZILCH gevestigd. ZILCH betekent in het Engels “nul” of “niets”, erop doelend dat je hier goed kunt slagen voor fijne prijsjes. De winkel verkoopt jurkjes, tops, broeken en blouses van eigen merk. Ook kun je er terecht voor andere Amsterdamse merken. De dames adviseren je graag bij het kiezen van je nieuwe look.

haarlemmerstraat-amsterdam-ZILCH

haarlemmerstraat-amsterdam-ZILCH

Etalages kijken

In de Haarlemmerstraat kun je ook goed etalages kijken. In sommige etalages kijk je binnen in de keuken terwijl de lunch wordt bereid.

haarlemmerstraat-amsterdam

De Snoepboom

De Snoepboom verderop in de straat verkoopt – de naam verklapt het al een beetje – allerlei soorten snoep en aanverwante items. Een heerlijke pitstop om even wat suiker te scoren.

haarlemmerstraat-amsterdam-De-Snoepboom

haarlemmerstraat-amsterdam-De-Snoepboom

Nukuhiva

De prachtigste fairtrade items koop je bij Nukuhiva, de winkel van Floortje Dessing. Hier shop je eerlijke kleding en ander fairtrade items. Zelfs fietsen. Het pand is een typische Amsterdamse pijpenlade en stoer en robuust ingericht door één van de werknemers. De naam Nukuhiva heeft Floortje van een eiland in de Stille Oceaan, waar mensen leven in balans met de natuur.

haarlemmerstraat-amsterdam-Nukuhiva

haarlemmerstraat-amsterdam-Nukuhiva

Screaming Beans

De passie voor koffie spat ervan af als je binnenstapt bij coffeebar Screaming Beans. Deze coffeebar is pas een paar maanden open maar het lijkt of deze altijd al in de straat heeft gezeten. Meteen als je binnenstapt ruik je de heerlijkste koffiegeuren. Deze koffie komt van koffieplantages in Tanzania waarvan de eigenaar van Screaming Beans precies weet dat deze met de grootste zorg wordt verbouwd en verwerkt.
Behalve heerlijke, echt verse koffie, kun je hier ook lunchen of gerechtjes afhalen om mee te nemen. Ook hebben ze er heerlijke patisserie, alles wordt verzorgd door voormalig traiteur Sasja Delahay.

haarlemmerstraat-amsterdam-Screaming-beans

haarlemmerstraat-amsterdam-Screaming-beans

Petit Gâteau

In deze unieke franse patisserie wordt alles in het zicht klaargemaakt. De ”bakkerswinkel” is zeer fotogeniek en levert foto’s op in de categorie foodporn. Je haalt hier allerlei Franse lekkernijen zoals Fraisiers, Charlotttes, Madeleines, financiers, macarons, éclairs, brioches, meringues en nog veel meer. Ter plekke een lekker taartje eten of lunchen? Geen probleem. Leuk weetje: alle taarten die te zien waren in de tv-serie Taart, werden gemaakt door Petit Gâteau. Je kunt deze taarten namaken met behulp van het gelijknamige bakboek van de serie.

haarlemmerstraat-amsterdam-Petit-Gâteau

haarlemmerstraat-amsterdam-Petit-Gâteau

haarlemmerstraat-amsterdam-Petit-Gâteau

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.