De kans dat een jong gezin in een vinexwijk woont is tegenwoordig heel groot. De kans dat ouders die met hun gezinnen in de stad zijn blijven wonen, hier een beetje op neerkijken, is nog groter. Wonen in de stad, bij voorkeur in het centrum, wordt nog steeds gezien als hip and happening.

Je hebt alles in de buurt, kroegjes, restaurants, festivals, musea, etc. De opmerkingen die mensen die met hun gezin de stad verlaten, van hun vrienden krijgen, variëren van ‘jullie komen binnen een paar jaar rennend terug naar het centrum’ tot ‘wat hebben jullie te zoeken in die suffe buitenwijk’? Nu is wonen in de stad natuurlijk ook wel tof.

Maar als je een gezin hebt, is wonen in een prettige vinexwijk heel fijn. Graag geven we hieronder de redenen waarom dit zo is zodat stadse ouders weten wat ze moeten missen.

Rust, reinheid en regelmaat. Als je kinderen hebt, gaat er niets boven rust, reinheid en regelmaat. Voor hen en ook voor jezelf. En als de Vinexwijk iets heeft, is het wel dat. Op een doordeweekse dag brengt iedereen rond 8.30 de kids naar school of de creche. Daarna is het tot een uur of drie uitgestorven in de vinexwijk.

Rond 15.00 is het weer drukker op de weg omdat de kids van school worden gehaald, net als het rond 17.30 druk is met mensen die van hun werk komen. In de herfst/winter kun je na 20.00 uur doordeweeks en weekend een kanon afschieten en niemand raken. (behalve de enkele hondjes-uitlater) Kun je dus heerlijk slapen, heel belangrijk als moeder en weet je dat je omringt bent door gezinnen in dezelfde levensfase als jijzelf.

Centerparcs-gevoel. Het is een beetje of je permanent op een vakantiepark woont als je in een vinexwijk woont. Vaak is er redelijk wat groen in de buurt, zijn er overal speeltuintjes en voetbalveldjes voor de kinderen en is de campingwinkel/ supermarkt nooit ver weg. Door de eerder genoemde rust op straat in de wijk, wordt het vakantiepark gevoel versterkt.

Avondrust. Hierboven hebben we het al genoemd maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het is er ’s avonds en ’s nachts vaak rustig. Geen piepende trams, dronken studenten of toeterende auto’s. Na een hectische dag op het werk en met de kids is dat heerlijk.

Gelijkgestemden zijn nooit ver weg. Er wonen veel gezinnen om je heen in de vinexwijk. Je zit allemaal in dezelfde fase van je leven en dat schept een band waardoor je snel nieuwe vrienden kunt maken. Ook voor de kinderen zijn er altijd veel vriendjes en vriendinnetjes in de buurt om mee te spelen.

Veilig buiten spelen. Waar de meeste kinderen in de stad vaak op 7 of 8-jarige leeftijd nog niet zelf buiten kunnen spelen, is dat in de vinexwijk heel anders. Op grote skelters- of fietsjes rijden ze rond in de buurt. Ze kunnen daar lekker voetballen en rolschaatsen, zelfs op de weg omdat er maar zo weinig auto’s voorbij komen.

Fijne basisscholen zijn er vaak al op loopafstand te vinden. Waar mensen in de stad voor hun kids vaak een basisschool uitkiezen die niet op loopafstand is, zijn de scholen in de vinexwijk allemaal globaal hetzelfde waardoor mensen vaak een school kiezen die dichtbij is.

Het centrum van de stad is vaak wel wat verder weg maar ook weer niet zo ver weg dat je er op een zonnige dag niet naartoe zou kunnen fietsen om lekker met je vriendinnen op een terras te gaan zitten. En als je dan ’s avonds weer terug fietst, is het heerlijk thuiskomen in een slaperige en groene vinexwijk.

Modern. Alles is nieuw of nieuwig in de vinexwijk. Jullie huis is waarschijnlijk goed geïsoleerd qua warmte en qua geluid. Ook zijn deze huizen vaak volgens de nieuwste milieu-inzichten gebouwd. Ook de bestrating, het groen, de verlichting etc is allemaal van nu, netjes onderhouden en doet het gewoon. Dus geen tochtige, krakerige en gehorige huizen met enkel glas die in de winter te koud zijn en in de zomer veel te warm worden zoals de veel geroemde jaren-30 huizen vaak zijn.

Parkeren. Van betaald parkeren hebben ze in de vinexwijk nog nooit gehoord, dat is ook heerlijk voor de mensen die op bezoek komen. Zij kunnen ook meestal wel een parkeerplaats in de buurt vinden net als jij voor de tweede auto want de meeste huizen in de vinexwijk komen standaard met 1 eigen parkeerplaats. Je hebt alleen pech als de vinexwijk te dicht bij een wijk in het centrum is waar ze wel betaald parkeren hebben, dan weten de stadse gezinnen de weg naar de vinexwijk prima te vinden om hun auto te parkeren.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.