Je bakt al bijna je hele leven en jouw favoriete Engelse bakprogramma wordt nu ook in Nederland uitgezonden. Na even aarzelen, meld je je aan en schop je het tot 1 van de 10 kandidaten van het veel bekeken seizoen 2 van het programma. Dit overkwam de sprankelende en ondernemende Fleur Feijen. Hoe zij het heeft ervaren om kandidaat te zijn in het programma Heel Holland Bakt vertelt zij hier.

Fleur was al jaren fan van The Great British Bake Off voordat zij zelf mee deed met Heel Holland Bakt. Zij kende dit programma al omdat zij van huis uit vooral naar de BBC kijkt in plaats van naar de Nederlandse zenders. En het bakken en in de keuken staan zat er al heel vroeg in: op haar 6e schoof ze haar eerste kip in haar eentje in de oven. Fleur: ‘Ik houd ervan om creatief te zijn in mijn creaties en smaken. Zo verwerk ik bijvoorbeeld rozen in mijn baksels. Mensen moeten daar eerst aan wennen maar als ze het proeven, mmm.’

Momenteel werkt Fleur als freelance journalist en als Europees sales en marketing executieve bij een Chinese groothandel in groenten en verpakkingsmateriaal. Het moment waarop zij bijna twee jaar geleden besloot om mee te doen aan Heel Holland Bakt weet zij nog goed.

Waarom deed je mee aan Heel Holland Bakt?

Fleur: ‘Ik deed mee aan HHB omdat ik bakken leuk vind. Indertijd heb ik lang getwijfeld of ik een culinaire opleiding ging doen. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding modemanagement en dat was de goede keuze maar soms denk ik weleens ‘wat als?’.

Heel Holland bakt wordt gemaakt door Omroep Max samen met Blue Circle. Zelf heb ik van het eerste seizoen niet alle afleveringen gezien. Maar toen ik toevallig eens een aflevering zag, herkende ik direct aan de tent dat het om de Nederlandse versie van “the Great Britisch Bake-Off” ging.’

‘Voor seizoen 2 moest je je indertijd uiterlijk op 31 januari inschrijven. Na wat twijfelen, besloot ik op 30 januari ‘ns te gaan kijken wat en hoe en me toch in te schrijven. Het inschrijfformulier was 6 a 7 pagina’s lang en kon je downloaden van de site. In het formulier staan veel bakvragen. Zoals “hoe vaak bak je en wat bak je zoal?”. En: “Wat was je mooiste taart en je mooiste vlaai?”. Je kunt als je wilt ook foto’s meesturen van baksels die je eerder hebt gemaakt. Dat raad ik iedereen aan om te doen. Stuur een aantal leuke, aantrekkelijke en smakelijke foto’s mee van je eigen baksels bij het inschrijfformulier.’

 

Wat komt er allemaal kijken bij de opnamen van Heel Holland Bakt?

‘Rond de opnamelocatie is een bos waar dagjesmensen lopen en mensen die daar iedere dag hun hondje uitlaten. De opnamen zijn vaak gepland in het weekend of op feestdagen.  Zodra je door bent, krijg je meteen alle opnamedata door.’

‘Op de opnamedagen krijg je als kandidaat geen visagie voor de opnamen. Alleen Martine, Jannie en Robèrt worden opgemaakt. Corina, Karin en ik zijn lipstickfan. Vlak voor de opnamen begonnen, stiften wij nog even onze lippen in de zilveren band van de oven. Dat het licht iets anders is dan normaal, merkte ik toen ik later op tv terugzag dat mijn blush, die er bij daglicht nog normaal had uitgezien, door de belichting als een streep op mijn wang was. Oeps, gelukkig kon ik er toen ik dat op tv terugzag, zelf ook om lachen. ‘

Hoe bereid je je voor op de opdrachten in Heel Holland Bakt?

‘De opdrachten voor de eerste paar afleveringen krijg je in 1 keer van te voren. Voor elke uitzending kun je je van tevoren voorbereiden op 2 van de 3 opdrachten. Ongeveer 1,5 week van tevoren moet je de 2 recepten van jouw keuze doorsturen. Deze recepten schrijf je zelf. En dit is later het blaadje dat je op je werkbank hebt liggen. Daarom schreef ik alle recepten letterlijk stap voor stap uit als extra geheugensteuntje omdat je daar onder tijdsdruk staat. Ook schreef ik een leuk motiverend berichtje aan mezelf zoiets als: geniet ervan als je in de tent aan het bakken bent!’

‘Nadat je het recept de eerste keer hebt ingestuurd, stuur je het vier dagen voor de opnamen nog een keer naar de productie. Die versie is jouw definitieve recept. Je mag er daarna niets meer aan veranderen en moet het tijdens de opnamen precies zo maken. Ook alle ingrediënten schrijf je op. De productie zorgt ervoor dat alles in de tent klaar staat.’

Hoe verloopt een opnamedag van Heel Holland Bakt?

‘Elke aflevering wordt in twee dagen opgenomen. Op de opnamedag moet je ongeveer 1,5 uur van tevoren aanwezig zijn. Er staat als je binnenkomt koffie en broodjes klaar en je hebt  even tijd om samen te zijn en te praten. Als je zelf bakgereedschap mee hebt, mag je dat snel nog even in tent leggen. Daarna loop je zoals je op tv ziet, gezamenlijk de tent in. Je loopt dan naar de werkplek die je voor die week hebt, dat is iedere week anders. Daar ligt jouw schort weer gewassen en gestreken voor je klaar. Dit schort krijgt iedere kandidaat na afloop mee als aandenken.’

‘Zodra de baktijd om is, kun je elkaars baksels bewonderen. Daarna moet iedereen even de tent uit en worden de mooie opnamen van de baksels op de ronddraaiende plateaus gemaakt die je voor het jureer moment ziet. Buiten de tent kun je even op adem komen en je opknappen: de bloem van je wangen en de chocolade van je handen wassen bijvoorbeeld.’

‘Het jureren gaat zoals je op tv ziet: als de jury het eerste hapje neemt, lijkt het ontelbare seconden te duren voor zij hun reactie geven. In mijn beleving gaat het de jury voor 65% om de smaak en voor 35% om het uiterlijk van je baksels. Als iedereens taart is gejureerd, kun je zelf pas proeven wat je hebt gemaakt. En dan weet je pas hoe het resultaat smaakt. Je kunt dan zelf ervaren wat de jury met het commentaar bedoelde. Ook al heb je een taart meerdere keren geoefend, het bakken in die tent tijdens de opnamen is toch heel anders. Iedereen gaat natuurlijk bij elkaar proeven. Ook de cameramensen staan gezellig mee te proeven.’

‘Voor de afleveringen waarin ik heb gezeten, zijn we per aflevering ongeveer 18 uur bezig geweest. Daarvan is per aflevering ongeveer 50 minuten gebruikt. Dat kon je ook zien aan de seizoenstrailer van “Heel Holland Bakt” waar ik in zat. Daarin hoor je mij tegen Martine zeggen: ‘ja sorry, moet echt even verder hoor.’ Daarvoor heb ik 20 minuten met Martine staan praten en lachen tot de tranen over onze wangen liepen. Toen zag ik de tijd en realiseerde ik me dat ik verder moest. En dan wordt dat net die ene uitspraak van mij gebruikt. Dat is wel jammer maar ook wel logisch want ze kunnen niet alles uitzenden.’

Het bakken in de tent kan best lastig zijn.

Fleur: ‘Helaas lag ik er na de tweede aflevering uit. In de eerste aflevering was ik nog Meester Bakker van de Week geworden. Maar je moet iedere week super presteren en in dat tweede weekend ging zo’n beetje alles fout dat fout kon gaan. In Nederland verstaan ze onder een open-confiturentaart een taart van bladerdeeg met vers fruit in plaats van jam. Confituur is het Franse woord voor jam en aangezien ik in België woon, is een vergissing zo gemaakt. En het woord “confituur’ komt van ‘confit’ wat gekonfijt betekent dus ‘wat doet dat verse fruit op dit baksel?’, dacht ik.  :-)’

‘Omdat het thema van die week feest was, had ik me voorbereid op de technische opdracht door snel nog een aantal toepasselijke recepten op te zoeken. Het tompoezen recept dat in het Belgische bakboek stond dat ik ter voorbereiding gebruikte, bleek een totaal andere te zijn dan een Nederlandse tompoes.’

‘En mijn banketbakkersroom maak ik liever van suiker, melk, vanille, maïzena en eieren dan dat ik daar kant en klaar poeder voor gebruik. En de Polonaise/ merengetaart is toen ik die thuis oefende alle 5 keren goed gegaan maar in de tent wilde hij niet mooi hard worden. Ik had veel te weinig suiker gebruikt, vertelde de jury mij. Maar thuis was altijd alles goed gegaan met dit recept, dus ik heb er nooit aan gedacht de basisbestanddelen te veranderen enkel om verscheidene smaken uit te proberen.’

De finale van Heel Holland Bakt.

‘Nadat ik was afgevallen, zagen we elkaar allemaal weer tijdens de finale. Daar zagen we pas dat Menno, Anouk en Beth zit de finale zaten. Ik was heel blij voor ze. Daarna duurde het nog tot na de zomer voordat het programma werd uitgezonden. Wij moesten daar extra lang op wachten omdat het Wereldkampioenschap voetbal eerst werd gespeeld en uitgezonden. Het eerste seizoen van het programma dat het jaar daarvoor werd uitgezonden, werd toen voor de zomervakantie uitgezonden.’

‘Voor de finale van afgelopen seizoen werden alle oud-kandidaten van de eerste twee seizoenen uitgenodigd. Niet iedereen uit seizoen 1 en 2 is gekomen. Ik was er wel en wist daardoor al maanden dat Sarena dit seizoen gewonnen had. Want als je meedoet aan Heel Holland Bakt moet je niet alleen goed kunnen bakken maar ook goed maanden lang een geheimpje kunnen bewaren.’

Heel-Holland-Bakt-Kandidaat-Fleur

Heel-Holland-Bakt-Kandidaat-Fleur

Recept-Holland-Bakt-Fleur-01

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.