Deze twee fotoseries zijn niet nieuw maar met de komende feestdagen in aantocht wel heel actueel. De komende weken staan voor ouders ook in het teken van het uitzoeken van leuke cadeautjes voor de kinderen.

Grote kans dat als je iets voor je dochter uitzoekt, dit een roze item zal zijn. Meiden hebben tegenwoordig sowieso veel roze speelgoed en kleding in huis. Fotografe Jeongmee Yoon heeft het als onderwerp van haar scriptie gemaakt om in beeld te brengen hoeveel roze speelgoed en kleding meiden in verschillende delen van de wereld zoal hebben.

Waar in de jaren 70 de kleuren voor kleding en speelgoed nog niet bepaalde of iets jongens- of meisjesspeelgoed of -kleding was, is dat tegenwoordig helemaal anders. In kledingwinkels zijn er aparte secties  voor jongens en meisjes. En veel gebieden in speelgoedwinkels zijn ook al specifiek op jongens of meisjes gericht.

En niet alleen de kleur van de items is verschillend, ook de items zelf zijn anders voor jongens en meisjes. Voor meiden hebben de items veelal te maken met make-up, aankleden, koken en dingen dichtbij huis. Voor jongens zijn er robots, wetenschappelijke spullen en bijvoorbeeld dinosaurussen.

Of er in onze Nederlandse huizen ook zóveel zulke felblauwe spullen voor jongens liggen als er op de foto’s  te zien is, dat denk ik eigenlijk niet, zal eens gaan kijken op de kamer van mijn zoon.

(Onder de foto’s van Jeongmee Yoon nog een bijzondere reportage!)

Bovenstaand issue is natuurlijk een typisch first world problem. Niets om je druk over te maken als je onderstaande foto’s ziet. De Italiaanse fotograaf Gabriele Galimberti heeft over ter wereld 6 jarige en hun favoriete speelgoed vastgelegd in een bijzondere serie foto’s. Zijn conclusie na 18 maanden te hebben gewerkt aan zijn project is dat kinderen op deze leeftijd allemaal hetzelfde zijn en allemaal willen spelen.

Toch zijn er ook wel verschillen. De rijkste kinderen blijken het meest bezitterig te zijn. Het duurde bij hen even voordat de fotograaf het speelgoed aan mocht raken of dat hij er mee mocht spelen. De arme kids hadden maar een paar speelgoedjes en hen maakte het minder uit of de fotograaf ze bekeek of schikte voor de foto. De meeste kinderen daar spelen vooral buiten met hun vriendjes.

De functie van speelgoed in verschillende delen van de wereld was vaak wel hetzelfde. Sommige items zijn er voor bescherming tegen (verschillende) gevaren zoals giftige dieren  oid. Ook hadden de kinderen speelgoed die voortkwam uit de wereld waarin ze leven. Zoals een jongen uit het platteland in Mexico die graag met vrachtwagens speelt omdat hij deze elke dag door zijn dorp ziet rijden op weg naar de suikerplantages. En een jongen uit een rijke familie uit Beijing die van Monopoly houdt omdat het idee van het bouwen van huizen hem wel aanspreekt.

Maar het speelgoed onthulde vooral veel over degene die het voor hun kind kochten. Een Letse moeder die op de taxi reed, bedolf haar zoon onder de miniatuurauto’s. Een Italiaanse boer had voor zijn dochter plastic harken, schoffels en schoppen gekocht.  Met uitzondering van computerspelletjes, is het speelgoed de afgelopen decennia niet echt veranderd.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.