Bem, daar vliegt het spelletjesbord door de kamer.

Spelletjes spelen met je kids is gezellig en ze leren er ook nog wat van. Maar wat nu als jouw kind niet tegen zijn verlies kan?

Samen spelletjes spelen is heel goed voor kinderen, het stimuleert de sociale en intellectuele ontwikkeling. Het leert ze om zich aan regels te houden, rekening te houden met elkaar en het bevordert de strategische en probleemoplossende vaardigheden. Ook leren ze omgaan met teleurstellingen, als ze wéér eens naar de gevangenis worden gestuurd met Monopoly. Maar wat nu als jouw kind dat juist niet zo goed kan? Deze tips werken goed als jouw kind niet tegen zijn verlies kan.

  1. Leg je kind uit dat het prima is dat ze graag wil winnen maar dat het niet ok is als ze zo boos wordt als ze een keer verliest.
  2. Benadruk tijdens het spelletje s spelen wat ze goed doet en niet wat ze niet goed doet.
  3. Geef zelf het goede voorbeeld en reageer niet extreem boos als je verliest. Je kunt wel laten zien dat je ervan baalt en dat je het graag anders had gezien. Maar toon hoe je die emotie in proportie kan houden. Geef ook aan dat je het, ondanks het verliezen, toch gezellig hebt gevonden.
  4. Geef het kind een complimentje als het sportief of niet heel extreem, reageert op het verliezen. Geef wel ruimte aan de emoties van je kind, mits ze een beetje binnen de perken blijven. Je kunt ook niet verwachten dat een kind helemaal heppiedepeppie is als ze verliest.
  5. Blijft je kind bozig? Zorg dan dat ze die boosheid kwijt kan raken door even te gaan fietsen, dansen of gewoon door tot 10 te tellen en even bewust in en uit te ademen.
  6. En blijf vooral veel spelletjes spelen samen, het is gezellig en je kind leert dan steeds beter om de emoties die bij verliezen horen, te kanaliseren.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.