Tegenwoordig maken veel mensen een adventskalender, iedere dag even stilstaan dat je weer een dag dichter bij kerstmis bent en een leuke kleine verrassing voor de kids.

Als je geen adventskalender hebt, maar je wilt toch de dagen aftellen tot de kerst dan kun je dat ook dit jaar weer doen met Kerst met Linus, een heerlijke manier om de dag met de kids te starten.

Kerst met Linus is een kinderserie waarvan de ouders soms een grotere fan zijn dan de kinderen. Deze serie is gemaakt in 2006 en wordt gelukkig ieder jaar herhaald op Zappelin. De serie gaat over de 8-jarige Linus die samen met zijn ouders en zijn zusje Klara in het Noorse dorpje Svingen woont. Svingen is een pitoresk dorpje dat tijdens alle kerstafleveringen helemaal is ingepakt in een dikke laag sneeuw.

In die sneeuw beleeft Linus allemaal avonturen met zijn vriendjes en de ouders van al die kinderen. Vier van die vaders zijn al vanaf kind af aan met elkaar bevriend, zoals de Marvin, de vader van Linus en de vader van Nure die is overleden. Dit is een van de ontroerende verhaallijnen uit de serie als Nure verhalen over zijn vader hoort van zijn jeugdvrienden of in zijn voetsporen wil treden. De vader van Linus zorgt altijd voor hilariteit en kan het niet laten om Linus en de andere kinderen te plagen en voor de gek te houden.

De spannendere elementen in de serie zijn de afleveringen waarin de kids in aanvaring komen met de kinderen uit het naburige dorpje Sletta en mevrouw Wolt, zij moet niets van kinderen hebben namelijk. Dit leidt tot kleine aanvaringen hier en daar die ook snel weer worden opgelost. Ook tegen de nare kids uit Sletta kunnen de Svingen-kids zich prima verweren.

Omdat de serie is nagesynchroniseerd in het Nederlands, is het ook erg prettig voor kleinere kinderen om naar te kijken. De serie doet ouderwets kneuterig aan. De kinderen spelen veel buiten en computers en dergelijke zijn in heel Svingen nergens te bekennen. Het lijkt zelfs wel of de serie 20 jaar geleden is opgenomen.

De houten huisjes en het kleine dorpswinkeltje doen allemaal prettig gedateerd aan. De kerstversiering overal in en aan de Svingense huizen is dan weer erg van nu en goed om je door te laten inspireren. Een beetje ongeloofwaardig is wellicht dat het lijkt of de kids niet naar school gaan maar wellicht is dat wel heel normaal in Noorwegen in december met al die sneeuw die overal een meter hoog ligt?

Als je sfeervolle en Grammy-winnende leader van het programma wilt horen, klik dan op bovenstaand filmpje. De hele virtuele adventskalender van 24 afleveringen van ieder precies 24 minuten kun je nu weer iedere ochtend zien op NPO3 vanaf 7.45 uur ’s morgens.

En voor alle fans deze foto met hoe de kids uit Svingen er nu, 8 jaar nadat de serie is opgenomen, uitzien. (de meesten zijn eigenlijk niets veranderd)

Kerst-met-Linus-2014Foto via

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.