Wanneer moet je de ogen van je kind laten testen?

Het is natuurlijk belangrijk voor kinderen om goed te kunnen zien. Dit is zowel sociaal belangrijk, om de reactie van vriendjes goed te kunnen peilen, als natuurlijk om te kunnen leren en ook om motorisch zekerder te zijn. En is het belangrijk om eventuele moeilijkheden met kijken zo vroeg mogelijk op te sporen. Vandaar ook dat kinderen tegenwoordig al op jonge leeftijd, bij het consultatiebureau, een ogentest krijgen als ze 3 en 4 jaar oud zijn.

Maar ook als de kids wat ouder zijn, blijft het belangrijk. En omdat het zicht soms langzaam achteruit gaat en kinderen dat zelf niet altijd door hebben, hieronder belangrijke aanwijzingen om de vraag ‘heeft mijn kind een bril nodig’ te kunnen beantwoorden. Als je deze herkent zou je de ogen van je kind moeten laten testen.

1. Knijpen

Als jouw kind haar ogen dichtknijpt als ze iets goed wil zien, is dat omdat kijken door een smallere opening soms tijdelijk voor een beter zicht zorgt. Dit is een belangrijk signaal.

 2.  Te dichtbij een scherm (TV, PC ed) of boek zitten

Als jouw kind letterlijk met haar neus in de boeken zit of pal voor de tv, kan dit een teken zijn van bijziendheid. Ze kan dan van dichtbij alles prima zien maar verder weg kijken, is lastiger.

3. het hoofd schuin houden als ze iets bekijkt

Dit kan een teken zijn dat jou kind dingen dubbel ziet,  (wellicht doordat er iets met de oogspieren is) het schuin houden van het hoofd compenseert dit weer een beetje.

4. Hoofdpijn.

Omdat de hersenen van kinderen die slechter zien, dit soms compenseren, kan hieruit hoofdpijn voorkomen. Als je kind vaak hoofdpijn heeft, is het daarom goed om even langs een dokter te gaan.

5.  Als een geoefende lezer een vinger nodig heeft om goed te lezen.

Dit kan een teken zijn, dat de woorden niet goed worden gezien. (bij een beginnende lezertje is dit natuurlijk anders)

6.  Tijdens het lezen kwijt raken waar ze is gebleven

Sowieso als je kind tijdens het lezen meerdere keren niet goed ziet waar ze is gebleven, kan dit een teken zijn dat ze niet met beiden ogen tegelijk een scherp beeld ziet.

7. In de ogen wrijven

Dit kan een teken zijn dat de ogen moe zijn. Als dit vaak overdag gebeurt, zou er wellicht even naar gekeken moeten worden om te zien wat de oorzaak is.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.