‘Wouter? “

“Ja?”
“Over een week zitten we nu in het vliegtuig naar Argentinië he?”
“Uhuh”
“Gaaf he?“
“Ja”’

“Wout..?’

(….)
“Wat gaan we daar eigenlijk doen? “

Het is kerst 2013 en ik zit rusteloos op de bank. Nog minder dan een week en dan gaan Wouter en ik op reis. Na maanden van organiseren, regelen en afwachten is het dan nu echt bijna zo ver. Op zondag 29 december vertrekken we. We gaan Argentinië zien. En Brazilië. En dan ook nog Californië en New York!

Over een week stappen we het vliegtuig in, zonder concreet plan. De grote lijnen liggen vast. We weten wanneer we op een bepaalde luchthaven moeten zijn om door te vliegen naar een ander land. We hebben het eerste huisje geboekt in Buenos Aires, afspraken gemaakt over werken in Brazilië.
Maar verder hebben we geen planning.

Wel een wensenlijstje. We willen steak eten en rode wijn drinken. Spaans praten, verdwalen in grote wereldsteden en uren lang in de auto door uitgestrekte gebieden rijden. We willen op een echte ranch logeren en gokken in Las Vegas. Mooie mensen leren kennen en veel ‘Owja het kan ook anders dan thuis ‘ momenten beleven.

Heel romantisch dus allemaal. En ook doodeng. Wie weet hoe leuk we het nog vinden als we straks in een gammel bed met enge beestjes liggen te woelen. Of als de benzine midden in de woestijn op is.
Op reis zonder plan voelt gek, spannend en tegennatuurlijk. Maar vooral heerlijk VRIJ.

Ongegeneerd eten, luieren, rondkijken en slapen

Inmiddels zijn we terug. En ik kan niet anders zeggen dan dat deze reis de hooggespannen verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt. We zijn nergens gestrand zonder benzine en hebben ook geen enge beesten in bed gehad. (Wel een grote kakkerlak in de Braziliaanse badkamer- ieuw).

Wat maakte deze lange, ongeplande reis zo bijzonder en leuk?

 1. Inspirerend om te zien hoe dingen op een andere manier kunnen dan thuis

Aha, het is in Argentinië heel normaal om 22:00 uur aan tafel te gaan!

 1. Rustgevend omdat niks moet

Willen we vandaag alleen maar zonnen, lezen en eten? Dat kan, gaan we een dagje later met de bus naar onze volgende bestemming.

 1. Leerzaam omdat ik nieuwe inzichten kreeg in mijn karakter en kwaliteiten

Ik weet nu dat ik er prima mee kan dealen als een bus twee uur op zich laat wachten (ben ik dan toch geduldiger dan ik dacht?) en heel goed kan onderhandelen over huurprijzen, maar zeer chagrijnig word als ik niet weet wanneer ik weer te eten krijg.

 1. Uitdagend, als je in situaties komt waarin je jezelf maar moet zien te redden

Hoe vind ik de bus? Een huis? Eten?

 1. Bijzonder, om zolang samen met mijn grote liefde Wouter op reis te zijn

Je leert elkaar op reis goed kennen en ja, je bent elkaar soms ook even helemaal zat. Maar het delen van het wauw-moment als de grote bomen in Sequoia National Park (Amerika) voor ons opdoemen of het slik momentje als ik op het Argentijnse platteland ineens mijn overleden vader heel dichtbij voel, zijn onbetaalbaar.

 1. Een ideaal moment om nieuwe talenten van mezelf te ontdekken

Denk aan schrijven, tekenen, kaartlezen, een nieuwe taal leren, de weg vragen of cocktails drinken.

 1. Verhelderend omdat ik los kwam van thuis en van je eigen gewoonten en gebruiken
 2. Een culinair feestje, omdat ik constant alles wil proeven
  Hoewel de Argentijnse delicatesse koeientong rustig aan mij voorbij had mogen gaan
 3. Een eye opener om nog meer te waarderen wat ik thuis heb
  Want ja, ik heb mijn familie en vrienden heel erg gemist, evenals de schone straten, voorspelbare structuur en de pindakaas.
 4. En goed, oké, het is ook gewoon heel erg lekker om 3 maanden ongegeneerd te eten, te luieren, rond te kijken en uit te slapen.

Ga je mee op reis?

In de komende blogs wil ik jullie graag meenemen op reis. Mee naar de hoogtepunten (én dieptepunten) van onze wereldreis, maar ook inspireren of laten genieten van businesstrips naar Portugal, campingavonturen in Frankrijk, reisjes door Europa of een weekendje Maastricht . Want of je ver bent of dichtbij, lang van huis of slechts een weekend: reizen is gaaf. Reis je mee?

reisbloggers-Nederland-Maaike-de-Vries

Over de auteur

Maaike

Maaike woont in Nijmegen met grote liefde Wouter en kat Freddy. Ze is gek op dieren, gezelligheid met familie en vrienden, eten, chicklits, dansen, cocktails en chocola. Vorig jaar vertrok ze met Wouter voor 3 maanden naar (Zuid) Amerika om de het leven aan de andere kant van de wereld te ontdekken. Met een flinke dosis humor en oog voor detail schrijft ze voor Stessa.nl over haar reiservaringen. Haar motto? _The best way to do it, is to do it!_