Zelf groente, fruit en kruiden verbouwen? Dankzij de actie van supermarkt Albert Heijn, zijn moestuinen weer helemaal hot. Heb jij door de kleine moestuin bakjes ook de smaak te pakken? Leuk. Dit artikel bereidt je voor op het grotere werk.

Na een dag hard werken, is het heerlijk ontspannen met het kweken van groenten, fruit en kruiden. Even terug naar de natuur. Voor de mensen die al zijn begonnen met de AH moestuintjes – en deze regelmatig water hebben gegeven – is het waarschijnlijk al tijd om de kleine uitgekomen zaailingen over te potten. (Echte moestuinders noemen dat verspenen, hoe cute.)

Zaailingen overpotten
Als je de zaailingen overzet in een groter potje of een diepe bak – wat vooral bij plantjes die diep in de grond groeien zoals wortels en prei wel handig kan zijn – is voorzichtigheid geboden. De wortels zijn nog teer en het is belangrijk die niet te beschadigen. Wat ik zelf het handigst vind, is om de natgemaakte moestuin-potjes boven een teiltje kapot te scheuren. Daarna poot je de plantjes in een kuiltje aarde in de nieuwe potten. Geef ze daarna direct weer water.

Tijdig overpotten

Wacht ook niet te lang met het verspenen. De zaadjes zitten namelijk erg dicht op elkaar in het zaadmatje. Als de kleine plantjes gaan groeien, betekent dit dat de worteltjes snel door elkaar zullen groeien. Als dat is gebeurd, zijn ze bijna niet meer van elkaar te scheiden. Als je ze het moestuin potje haalt, moet je een voor een voorzichtig uit het groepje priegelen. Plant ze daarna ruim uit elkaar en geef ze daarbij de ruimte die de volwassen plant nodig zal hebben.

Plantjes naar buiten
Je kunt de planten uit de moestuin niet eerder buiten zetten dan vanaf ijsheiligen, half mei. Sowieso moet je tegen die tijd de planten eerst afharden door ze overdag een paar dagen te laten wennen aan het buiten zijn. Je kunt de planten dan ook wat biologische mest geven zodat ze de overgang makkelijker kunnen doorstaan.

Moestuin op een meter
Heb je door de moestuintjes-actie de smaak te pakken gekregen maar heb je geen akker achter je huis liggen? Geen probleem. Kies voor een makkelijke moestuin: een vierkante houten bak die je onderverdeeld in vakken van 30 bij 30 cm. Door de bakken te beplanten volgens een uitgekiend schema, is het onderhoud makkelijk en leveren ze een ruime opbrengst op. Een ouderwetse moestuin betekent veel zwaar werk. Tuinieren op een vierkante meter is vooral fun. Zaaien, planten, water geven en oogsten.

Veertig avondmaaltijden
Nog een fijne bijkomstigheid aan tuinieren in een makkelijke moestuin: je zaait nooit teveel. In een traditionele moestuin kweek je bijvoorbeeld 15 kroppen sla, die dan allemaal tegelijkertijd geoogst moeten worden. Maar wat doe je met zoveel sla in één keer? Behalve uitdelen? In de makkelijke moestuin plant je in elk vak een portie voor één avondmaaltijd. En als je een vak geoogst hebt, zaai je direct iets nieuws. Op die manier heb je altijd opbrengst uit je makkelijke moestuin en oogst je per seizoen minstens veertig keer een avondmaaltijd aan groente.

Favoriete tomaten
Heb jij heerlijke tomaatjes uit de supermarkt? Of ben je op vakantie in Italië of Spanje en krijg je de meest verrukkelijke exemplaren voorgeschoteld? Tip: bewaar wat zaadjes. Daarmee kweek je heel makkelijk en goedkoop jouw favoriete tomatenplant. (Houd wel rekening met verschillen in klimaat.)

Van Hollandse bodem
Meer inspiratie opdoen? Ik heb het programma nog niet gezien, maar ben wel benieuwd naar het nieuwe tv-programma Van Hollandse bodem dat iedere donderdag zo’n 900.000 kijkers trekt bij de EO. Zal het via uitzendinggemist.nl nog eens terugkijken.

Gratis zadenpakket
Sympathiek van deze omroep is dat je bij hen, via de site van het programma, een gratis zadenpakketje kunt bestellen. In ruil daarvoor wordt je wel door een EO-medewerker gebeld met “een passend aanbod.” Als je dat ok vindt, kun je kiezen uit een pakket voor kinderen met mini-sla en radijsjes. (Door de moestuintjes van AH weet ik dat die radijsjes inderdaad razendsnel groeien)

Geen tuin of balkon
Als je geen tuin of balkon hebt, kun je ook kiezen voor het vensterbank pakket met basilicum en mini-tomaat. Voor op het balkon is er pluksla- en mini-tomaat en in het tuinpakket vind je rode biet en andijvie.

Meer weten?
Als je meer wilt weten over makkelijke moestuinen, kijk dan eens hier makkelijkemoestuin.nl. Ik werd er zelf helemaal enthousiast van. In mei zet ik ook een moestuinbak in de tuin. De zaadjes? Die komen natuurlijk uit de moestuintjes van appie.

moestuin-beginnen-makkelijke-moestuin-bak-vierkante-meter-moestuin

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.