De afgelopen weken is je huis waarschijnlijk dicht geslipt met cadeaus. Sinterklaas cadeautjes, schoencadeautjes, Kerstcadeaus en wellicht ook nog een paar verjaardagscadeaus. Nu is het daarom een goed moment om niet alleen de kerstboom uit het huis te doen maar ook de rest van het huis eens goed op te ruimen en wat leger te maken.

Zodat je uiteindelijk minder spullen in huis zult hebben dan voor de feestdagen. Het fijne van minimaliseren is dat het zorgt voor rust en focus. Maar hoe begin je en waar begin je? Zet goede muziek op en gebruik onderstaande tips om je huis van onder tot boven op te ruimen.

Boekenkast

Boeken wegdoen is niet makkelijk, aan de meesten heb je goede herinneringen of heb je van een dierbaar iemand gekregen. Toch is het goed om regelmatig eens flink te mesten. Je hebt dan weer plek voor nieuwe mooie boeken en je weet steeds beter welke boeken echt belangrijk voor je zijn. Je zou kunnen beginnen om eerst eens 1 boek weg te doen, de volgende dag (als je er iets langer over hebt kunnen nadenken) kun je 2 boeken uit kiezen om weg te doen. De derde dag kies je er 3 en zo verder. Je kunt deze boeken in een mand bij de voordeur zetten en alle bezoek mag bij vertrek naar hartenlust door de mand grutten en boeken meenemen. Je weet dan ook meteen dat de boeken goed terecht komen.

Keuken

Achter de keukendeurtjes en in keukenlades zijn meestal veel te veel spullen verstopt. Drie knoflookpersen, 2 vergieten en 5 slabestekken. Daar kun je sowieso in snoeien, daarna wordt het wellicht lastiger. Als je twijfelt welke keukenspullen je wel en niet regelmatig gebruikt, pak dan alle keukenspullen in in een paar verhuisdozen. De spullen die je er na 6 weken nog niet uitgehaald hebt, kun je wellicht wegdoen naar de Kringloop of verkopen via Marktplaats.

Woonaccessoires

Heerlijk om overal leuke spullen neer te zetten en je huis te stylen maar genoeg is genoeg. Haal eens een keer alles weg, zet het in een paar dozen op zolder (naast de keukenspullen) en kijk wat je echt mist. Dat zet je terug en de rest geef je cadeau aan de volgende rommelmarkt (op school) voor het goede doel. Accessoires waarover je twijfelt of je ze zult houden, kun je wel al op Marktplaats zetten. Als er dan een leuk bod op komt, kan dat net het zetje zijn dat je nodig had om er afstand van te doen. Omgekeerd werkt het ook. Als niemand erop biedt, kan het item wellicht ook minder interessant voor jezelf worden en kan dat net het zetje zijn dat je nodig had om het weg te doen.

Kledingkast

De regel voor je kledingkast is dat je alles dat je het afgelopen jaar niet hebt gedragen wel weg kunt doen. Ook kleding die veel te klein of te groot is, kapot is of verwassen is, kan weg. Tegenwoordig staan op heel veel plaatsen van die handige textielbakken waar je oude schone kleding in kunt doen. Mooiere items kun je gerust op Marktplaats verkopen, er is daar een levendige handel in tweedehands kleding. Het vergt wel enig inzicht om de kleding goed te fotograferen en zo aan te prijzen dat je er een leuk bedrag aan over kunt houden. Ga nu ook meteen even door de kasten van de kids. Alle kleding die te klein is, kun je dan ook meteen uit de kast halen en op Marktplaats zetten.

Zolder

De zolder is vaak de perfecte plek om dingen weg te zetten en er vervolgens nooit meer aan te denken. Naast de kerstspullen, kampeerspullen en de winterkleding liggen er vaak stapels knutselwerkjes van de kinderen, babykleertjes, fotoalbums, souvenirs en papieren. Qua financiële administratie hoef je veel dingen maar 5 jaar te bewaren. (ondernemers hebben een bewaarplicht van 7 jaar voor hun financiële administratie) Tegenwoordig is kun je je financiële administratie digitaal opslaan dus waarschijnlijk is er veel winst te behalen als je je bankafschriften, loonstrookjes ed van voor 2011 wegdoet. Van veel spullen zoals knutselwerkjes ed die een emotionele waarde hebben, kun je foto’s maken. Als je deze niet alleen op je pc maar ook in de Cloud opslaat, kun je er altijd nog naar kijken en gaat dat ook veel ruimte opleveren.

Speelgoed

Je kunt veel sneller opruimen in huis als je kids even niet thuis zijn. Maar als je hun speelgoed gaat opruimen, is het beter als je kinderen vanaf een jaar of 4 er wel bij betrekt. Ga samen door hun spullen en gooi de items die incompleet zijn, kapot zijn of waar ze nooit meer mee spelen in overleg met hen weg. Kijk daarna wat eventueel naar de Kringloop of het goede doel zou kunnen. De wat duurdere items kun je samen op Marktplaats zetten zodat ze er zelf ook wat geld aan verdienen. Als er spullen zijn waar jouw kind over twijfelt maar waarvan jij denkt dat ze weg kunnen, doe deze dan in de ‘twijfeldoos’. Deze zet je op zolder naast de dozen met keukenspullen en woon accessoires. Na twee maanden pak je deze weer van zolder en ga je er samen doorheen. Waarschijnlijk kan het meeste uit die doos dan gewoon weg. Op deze manier krijgt je kind snel lol in het opruimen en uitmesten van de kinderkamer.

Houden zo!

Spendeer vanaf nu elke dag 10 minuten om ergens een plek in je huis op te ruimen en wat leger te maken. Ook de regel 1 item erin = 1 item van hetzelfde type eruit kan goed werken om je huis voortaan opgeruimd en leeg te houden.

Ook tijdens het shoppen kun je je huis opgeruimd houden. Stel jezelf bij alle nieuwe spullen die je gaat kopen de vraag: heb ik dit echt nodig en wordt mijn leven er echt beter door? Op die manier ga je minder impulsaankopen doen waar je achteraf spijt van hebt en die je dan ook niet weg wilt doen omdat dat zonde van het geld is.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.