Jaren-60-kleding-jaren-60-mode-Mad-men-TV-serie

Onlangs werd in Amerika de laatste aflevering van de stijlvolle serie Mad Men uitgezonden. In Nederland kun je momenteel een aantal seizoenen op Netflix kijken. Wanneer het laatste seizoen 7 op tv komt, is nu nog niet precies bekend.

De serie is gesitueerd in de glamoureuze New Yorkse reclamewereld van de iconische jaren 60. En qua mode startte deze met elegante jaren-50 looks. Daarna gingen de outfits van de kenmerkende jaren 60 kleding naar de typische jaren-70 hippie outfits.

Jaren-60-kleding-jaren-60-mode-Mad-men-TV-serie

De ontwerpster van de iconische Mad Men garderobe is Janie Bryant. Alle 7 seizoen verzorgde zij de kleding van de mensen van het fameuze reclamebureau Sterling Cooper & Partners uit de serie.

Zodra zij de scripts voor een nieuw seizoen ontving, begon zij met het ontwerpen en samenstellen van de garderobes van de verschillende karakters. Daarbij hield ze per scene rekening met de stemming van het karakter, de ontwikkeling van het karakter en de specifieke periode in de tijd waarin de scene zich af speelde. Vervolgens creëerde zij een kostuum dat het verhaal van het betreffende personage ondersteunde.

Jaren-60-kleding-jaren-60-mode-Mad-men-TV-serie

Om een goed beeld te krijgen van de mode in de jaren 50, 60 en 70 deed Janie veel research via boeken, tijdschriften en kranten uit dat tijdperk. Maar ook catalogi, oude films en vintage advertenties zijn voor haar inspiratiebronnen. Een aantal outfits voor de serie heeft Janie zelf gemaakt. Andere kleding werd voor de serie gehuurd bij Hollywood kostuum verhuurbedrijven. Ook speurde ze allerlei vintage winkels door heel Amerika (online) af.

Dat kostuums de ontwikkeling van een personage volgen, kun je bijvoorbeeld duidelijke zien bij “Peggy”.  Terwijl zij carrière maakt bij Sterling Cooper & Partners, verandert haar hele look. De naïeve secretaresse van het eerste seizoen is later in de serie een sterke zakenvrouw.

Toen Peggy startte bij Sterling Cooper droeg zij schooluniform-achtige kleding en een meisjesachtige paardenstaart met pony. Ook was haar kleding kleurloos en wat muizig. In de laatste seizoenen draagt zij vaker kleurrijke en onderscheidende kleding en heeft een hippe gedurfde korte coupe.

Ook het het karakter “Betty” onderging een transformatie. Zij ontwikkelde zich van de ultieme “Stephord Wive”/ perfecte jaren-50 huisvrouw tot een cool en zelfbewust personage.

De looks van het personage “Joan” zijn geïnspireerd op de looks van onder andere Sophia Loren en Marilyn Monroe.

Bovenstaande set-foto’s zijn van “Megan” die op Don’s verjaardag een lied voor hem zingt. Janie wilde dat ze dat deed in een coole, chique outfit die, net als haar lied, iets Frans had. Doordat de mouwen veel plooien hebben, wordt er extra beweging ge-creëert.

Deze foto’s zijn van het moment dat “Joan” voor de eerste keer na de geboorte van haar baby terug is op kantoor om haar baby te laten zien. Zij draagt hier een vrolijke feestjurk. Met deze outfit onderstreept Janie het script met de verhaallijn dat Joan hier de schone schijnt ophoudt. Zij doet hier voorkomen dat alles perfect is thuis en met haar nieuwe leven als moeder terwijl dat een grote schertsvertoning is.

Meer over de kleding uit Mad Men kun je vinden op de site en social media van Janie Bryant.

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.