Wil je beginnen met bloggen? Dan heeft Suz 5 goede tips voor je. Zij blogt inmiddels meer dan 6 jaar voor haar eigen mode- en beautyblog fashionisaparty.com. En sinds dit jaar ook voor VERSUS A. Daarnaast blogt ze ook voor bekende merken. Lees hier haar belangrijkste tips als je gaat starten met bloggen.

1 Een goed begin is het halve werk

Voor alles geldt: een goed begin is het halve werk. Dus ook voor het starten van een blog! Investeer in een mooie lay-out, denk goed na over waarover je wilt bloggen en wanneer je dat wilt gaan doen. Verder kun je je afvragen of je alleen wilt bloggen, in samenwerking met iemand anders of gastbloggers wilt vragen. Zorg dat er een technisch iemand achter de hand is die je kan helpen als een plug-in je site overhoop gooit of als je slachtoffer wordt van een hack aanval. Vergeet ook niet social media kanalen aan te maken, je te verdiepen in de basiskennis van SEO en een eigen domein vast te leggen. Maar vooral: laat je door al deze voorbereidingen niet uit het veld slaan en begín gewoon.

2 Plannen

Ik heb veel bloggers zien beginnen, maar er ook genoeg zien eindigen. Meestal heeft dit ermee te maken dat het bijhouden van een blog tijdtechnisch niet meer goed in hun leven past. Een blog onderhouden is namelijk niet iets wat je er ‘zo af en toe even bij doet’. Natuurlijk: het kan, maar ik ben voorstander van ‘als je het doet, doe het dan goed’. Een blog vraagt om een planning. Als je op maandag al weet dat je op zaterdag gaat schrijven over tuinieren (om maar even een willekeurig voorbeeld te noemen), dan kun je de hele week uitkijken naar een leuke tuin om te fotograferen ter illustratie van deze post. Efficiënt werken heet dat! Een planning zorgt ervoor dat je gemakkelijker vooruit denkt en werkt, waardoor je op sommige dagen ook even níet met je blog bezig hoeft te zijn (wat heel gezond is). En een planning zorgt ervoor dat je consequenter zult updaten en dat laatste is van belang voor het slagen van je blog.

3 Afbakenen

Ik ken het heerlijke gevoel: een blog hebben en content kunnen maken over wát je maar wilt. Zo heb ik een modeblog, maar heb ik daar ook wel eens over een merel met een witte staart geschreven. Leuk, maar na zes en half jaar blog ervaring zeg ik toch: baken de onderwerpen waarover je schrijft op je blog zoveel mogelijk af. Op die manier word je blog herkenbaar en te duiden voor zowel lezers als potentiële adverteerders. Bovendien verlies je zo de identiteit van je blog niet uit het oog. Als het goed is is zowel je fotografie als je teksten als je lay-out afgestemd op wat je met je blog wil vertellen en uitstralen namelijk. Op het moment dat dat plaatje niet meer klopt, zul je focus verliezen.

4 Kwaliteit boven kwantiteit

Het hangt ervan af wat je concept is, maar over het algemeen is de “regel” nog steeds: kwaliteit boven kwantiteit. Eén video waar je echt je best op hebt gedaan maakt je populairder dan drie blogposts die je hebt afgeraffeld. Natuurlijk is regelmatig updaten belangrijk voor je bezoekersaantallen, maar kwalitatieve content leveren is dat net zo goed. Als je dat laatste doet, zul je hoe dan ook (of tenminste: die kans is groot) groeien in bereik.

5 Prioriteiten stellen

Bij een blog bij-/onderhouden komt veel kijken. Zo ben ik een soort stylist, schrijver, fotograaf, directeur, projectmanager, accountmanager en administratief medewerker (en dan vergeet ik er ongetwijfeld nog tien) in één. Het is daarmee belangrijk dat je prioriteiten kunt stellen. Het is fijn als je je administratie continu op orde hebt, maar als dat betekent dat je veel minder tijd steekt in de content van je blog dan eigenlijk mogelijk is, dan heb je er niet zoveel aan. De andere kant is dat je je administratie ook zeker niet moet verwaarlozen, want voor je het weet heb je boetes aan je broek hangen. Bij het runnen van een blog is het erg belangrijk dat je een balans kunt vinden tussen werkzaamheden en op de echte stressmomenten weet wat op dat moment belangrijk is en/of voorrang heeft. Eén tip: zorg in ieder geval niet dat je deadlines mist bij een opdrachtgever, je boekhouder of andere relaties. Daar wordt niemand blij van.

Ik hoop dat je wat aan deze “professionele” tips hebt, maar wil je tot slot vooral op het hart drukken: geniet ervan! Het hebben van een eigen blog kan ontzettend veel voldoening geven, een perfecte uiting van creativiteit zijn en is bovendien heel leerzaam. Ben trots op wat jouw online kunstwerk is!

starten-met-bloggen

Over de auteur

Suzanne

Suzanne woont in Arnhem (maar mentaal in Amsterdam) en is full time blogger. In haar vrije tijd werkt ze eigenlijk het liefst, maar natuurlijk is er ook altijd aandacht voor haar konijnen en cavia's. Ze gaat naar bed en staat op met Instagram en is altijd wakker te maken voor een limited edition schoenen- of make-up collectie.