Does it give a spark of joy?

Deze zin is inmiddels bij fans van Opgeruimd! oftewel het boek van Marie Kondo, meer dan bekend. Als je aan het opruimen en weggooien bent, geeft zij aan dat je bij alles dat door je handen gaat een vraag moet stellen. Word ik hier gelukkig van? oftewel Does it give a spark of joy?

Als je deze vraag consequent stelt bij ieder item uit je huis dan heb je uiteindelijk een huis met daarin alleen nog spullen en kleding waar je echt dol op bent. Deze kleding doet dan echt iets vóór en mét je. En kleding van 1 of 2 maatjes geleden doe je makkelijker de deur uit. Want als je die ziet, ben je niet blij, toch?

Alleen maar fijne spullen

Door je hele huis op de manier van Marie Kondo oftewel de konmari-methode, grondig op te ruimen, kun je echt ten volle genieten van alle mooie spullen die je hebt. Nooit meer het minder fijne, oude servies gebruiken om het dure huwelijksservies te ontzien. Want je hebt alleen nog maar beeldig servies.

Door op deze manier op te ruimen, neem je ook afscheid van bepaalde zaken uit het verleden. Cadeaus die je hebt gekregen en waar je op de een of andere manier niet (meer) blij van wordt kan het weg. Ook ga je wellicht geen items bewaren van de persoon die je wilde zijn maar van de persoon die je bent. Daardoor weet je ook beter wie je nu, op dit moment, bent.

Cadeaus wegdoen?

De konmari-methode leert je ook dat de enige functie van sommige spullen die je hebt, is dat iemand in jouw leven de mogelijkheid had zijn of haar genegenheid voor jou uit te drukken. Deze persoon heeft de tijd genomen om een cadeau uit te zoeken en een moment genomen om je dit te geven. Als dat moment geweest is, hoef je het cadeau niet perse te houden. Het ruilen, doorgeven aan iemand die er blijer mee is, schenken aan het goede doel of zelfs verkopen op Marktplaats is dan prima.

Is Marie Kondo ook een beetje gek?

Naast deze goede tips, is mevrouw Kondo ook een beetje grazy. Las een tijdje geleden een blog van blogster Webkim en zij kan dat heel grappig verwoorden. Zij vindt het een fanatisch boekje in het genre comedy. Dit omdat Marie Kondo het zielig vindt dat mensen boeken op stapels leggen. Vanwege het gewicht van die stapels hebben de onderste boeken het zwaar. Vandaar dat je ze rechtop moet wegzetten in de kast. Dat geldt eigenlijk voor alle spullen, je moet niets stapelen.

Ook praat Marie Kondo tegen haar spullen. Ze bedankt, begroet en aait ze. Zij gelooft dat alle spullen een ziel hebben. Ze kunnen blij of verdrietig maar ook intens moe zijn. Klink raar natuurlijk.

Een vaste plek in huis voor je spullen

Het is zeker wel handig om voor alle spullen in je huis zoveel mogelijk een vaste plek te hebben. En om bewuster te kopen en winkelen. Om te voorkomen dat je gaat jojo-en en weer terugvalt naar meer spullen in je huis. Zodat je na een bepaalde tijd je huis weer helemaal moet opruimen.

Hoe voorkom je jojo-en?

Als je je hele huis volgens de “Marie Kondo” methode hebt gesorteerd, leeggehaald en opgeruimd dan is het zonde als je huis binnen een jaar langzaam weer voller wordt. Want weinig of minder spullen hebben is lekker overzichtelijk en erg prettig.

Voorkom jojo-en, winkel bewust!

Jojo-en voorkom je sowieso door regelmatig hier en daar items die je eerder wilde houden, alsnog weg te doen. En om de mensen om je heen te vertellen waar je mee bezig bent en hen pro-actief allerlei cadeau suggestie te geven. Dat je echt liever een cadeaubon, bos bloemen of een food-cadeau hebt bijvoorbeeld. En voor de rest ben je er zelf bij. Als je gaat winkelen, doe het dan bewust. Gelukkig heeft Kondo ook hiervoor allerlei tips. Hieronder zijn de belangrijkste tips van de opruimqueen herself verzameld.

Begin met een plan

Ga alleen winkelen als je ook echt iets nodig hebt. Dat is wellicht een bekende. Net zoals dat je niet naar de supermarkt moet gaan als je trek hebt. Maar Marie gaat hierin gelukkig weer een stapje verder. Zij wil dat je visualiseert wat je nodig hebt en daar naar op zoek gaat.

Aanraken maar

Vervolgens kijk je in de winkel welke spullen je direct aanspreken van hetgeen je wilde gaan kopen. Raak deze items vervolgens aan. Alleen door die aanraking weet je zeker of dit item voor jou bedoeld is en of je er blij van wordt. Je moet een sensatie van vreugde voelen op het moment dat je het product aanraakt.

Winkel alleen

Omdat jij alleen weet waar je blij van wordt, kun je maar het beste alleen gaan. Jouw mening wordt dan niet beïnvloed door anderen en je kunt ook sneller winkelen.

Wacht niet op de uitverkoop 

Als je uiteindelijk hebt gevonden wat je zocht en waar je echt blij van wordt, wacht dan niet tot het artikel wellicht in de uitverkoop gaat. Dat misschien nog wel een tijdje. En er is een grote kans dat het tegen die tijd uitverkocht is. Als jij er blij van wordt, worden andere mensen dat waarschijnlijk ook. En omdat dit precies jouw item was, zou het feit dat het uitverkocht is natuurlijk een kleine ramp zijn.

Doorkruis eerst de hele winkel

Zodra je in een winkel bent met spullen die bij je passen, loop dan eerst door de hele winkel. Onderweg verzamel je alles dat je aanspreekt in 1 keer. Dit is mijn favoriete tip en deze bespaart ook meteen veel tijd. Je kunt meteen alles verzamelen dat je aanspreekt en het daarna achter elkaar passen. (als het een kledingwinkel is natuurlijk)

Zo weet je sneller of er iets van je gading in de winkel hangt. Bij bijvoorbeeld kleinere interieur accessoires leg ik alle spullen die ik zou willen in mijn mandje. Bij de kassa kijk ik dan nog even zonder welke spullen ik op dat moment echt niet kan. Meestal blijven er dan wel een paar spullen achter bij de caissière.

Opgeruimd-Marie-Kondo-tips

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.