Fruit is overal verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. We zijn er mee opgegroeid maar toch zijn er een aantal dingen die je nog niet weet over het populairste product uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld het een fabeltje is dat je dik kunt worden van fruit? Hoe dat zit lees je onderaan. Eerst nog veel meer antwoorden op alle vragen die je hebt over fruit.

Is fruit uit blik net zo gezond als vers fruit?

Ehm, als je bedenkt dat fruit in blik en op siroop net zo gezond is als snoep, weet je meteen een deel van het antwoord. In de aan het fruit toegevoegde siroop zijn veel extra suikers toegevoegd die van nature niet in die vorm in het fruit voorkomen. Blikfruit zonder toegevoegde extra suikers zijn een stuk gezonder maar haalt het niet bij vers. Koop dus gewoon die verse ananas bij de suup. Ze kosten nu een prikkie en als je er zo’n ananasboor bij haalt heb je binnen no time verse ananas gemaakt.

Wat is gezonder: groente of fruit?

Fruit is fris en heel gezond en sommige groenten zijn nog wat gezonder. Dat komt omdat er net wat minder suikers inzitten en wat meer vitaminen en mineralen. Sommige groenten bevatten meer vitaminen C dan sommige stukken fruit. Sowieso zijn groenten en fruit super goed voor je gezondheid. Het eten van fruit en groenten beschermt je bijvoorbeeld tegen ziekten als  hart- en vaatziekten.

Zijn vruchtensappen gezond?

Ook vruchtesap is niet zo gezond. In het geperste sap zitten minder vezels, vitamines en mineralen dan in hele stuks fruit. En omdat wel alle fruitsuikers uit het fruit meekomen in het sap, krijg daar veel meer van binnen. Let ook er ook op dat er geen extra suikers zijn toegevoegd aan het kant en klare sap dat je koopt. Ook kunnen de zuren en suikers in het sap gaatjes veroorzaken. Als je een glaasje vruchtensap drinkt, kun je dat beter door een rietje doen.

Is fruit dan ook slecht voor je gebit?

Fruit bevat ook suikers en zuren maar omdat het fruit tegelijkertijd stoffen bevat die de werking van deze stoffen op je gebit afremt, is fruit minder schadelijk voor je tanden dan sap. Maar dan nog is het beter voor je tanden en glazuur om niet meer dan 7 keer een per dag iets te eten.

Hoe gezond is het klokhuis van een appel?

Vroeger hoorde je altijd dat je de pitjes van het klokhuis niet moest opeten omdat er dan een boom in je buik kon groeien. Dat is natuurlijk onzin maar het is wel zo dat er een ongezond stofje deze pitjes zit. Maar willen deze echt kwaad doen in je lichaam, moet je zoveel appel-pitjes eten uit zoveel appels die je normaliter echt niet binnen zult krijgen. En sowieso zitten er tegenwoordig veel minder pitjes in de klokhuizen van een appel.

En hoe zit het eigenlijk met de bestrijdingsmiddelen op fruit?

De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op fruit wordt heel goed in de gaten gehouden door de voedsel- en warenautoriteit. Op 99% van het fruit zitten veel minder bestrijdingsmiddelen dan de strenge normen van de voedsel- en warenautoriteit toestaan. En die 1% van het fruit bevat nog steeds zo weinig gif dat je het fruit zonder problemen op kunt eten. Wel moet je fruit altijd goed wassen of schillen omdat op fruit schadelijke bacteriën en schimmels kunnen zitten.

Kun je aankomen van fruit? 

Natuurlijk is fruit heel goed voor je en is het goed als je er iedere dag minstens twee stuks van eet. Meer fruit eten mag ook best. Je kunt namelijk overal dik van worden, zelfs van fruit. Als je er maar genoeg van eet. En wil je van fruit dik worden, moet je er op een dag zoveel van eten dat het niet realistisch is dat iemand dat zou doen.

Dus die 1 of 2 bananen bij het ontbijt kun je echt wel hebben. Die banaan (100 calorieën) zal met een normaal eetpatroon echt niet de reden zijn dat je aankomt. En de vitaminen en voedingsvezels doen veel goeds voor je!

Is-fruit-een-dikmaker

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.