Je kunt overal hardlopen en dat doen veel mensen ook. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, is het een heerlijke sport om te doen. Dat is waarschijnlijk zo omdat mensen al van oudsher hardlopen. Vroeger omdat ze op de vlucht waren voor een wolf en later om te ontkomen aan de schout. Je lichaam is gebouwd om te bewegen en hardlopen helpt om je lichaam gezond te houden.

Als je het goed doet, kun je met hardlopen per 3 kilometer ongeveer 200 calorieën verbranden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat wanneer je ongeveer 2 uur per week hardloopt, je levensverwachting wel met 5 jaar kan stijgen. Gaan met die hardloop-banaan dus. Al is het voordat je (weer) gaat hardlopen, wel goed om je looptechniek onder de loop te nemen omdat je daarmee blessures kunt voorkomen en je makkelijker verder kunt komen in je afstanden. Daarom deze hardlooptips.

Uitgangspositie

Houd je knieën een beetje gebogen, zet je voeten recht naar voren en buig je armen in een hoek van 90 graden. Kijk in de looprichting en beeld je in dat je een boek op je hoofd hebt liggen, dat er niet af mag vallen.

Tijdens het lopen

Houd je schouders ontspannen en je armen gestrekt en zwaai deze langs je lichaam heen en weer maar niet er voorbij. Let erop dat de houding van je core stabiel is, zwaai bijvoorbeeld niet teveel met je heupen heen en weer. Probeer tijdens het rennen je knieën op te tillen tot een hoek van 90 graden. Neem kleine passen, je voeten landen dan onder je lichaam en vangen het gewicht zo het stabielst op. Probeer ook steeds op het midden of de bal van je voet te landen, liever niet landen op de achterkant van je voeten dus. Als je dit van nature wel doet, kun je dit het beste weer afleren door in een iets hoger tempo te gaan lopen waardoor een landing op het midden van je voet makkelijker wordt. En zet iedere keer als je voet de grond raakt weer goed af waardoor je jezelf als het ware vooruit duwt.

Ook over voeding voor, na en tijdens een run is het goed om wat meer te weten:

  • Als je langer dan een uur gaat hardlopen, neem dan een flesje water mee, eventueel aangevuld met Isotoon poeder om je vocht- en suikergehalte op peil te houden.
  • Als je korter dan een uur gaat hardlopen kun je op pad gaan zonder een flesje water, je kunt prima een uurtje sporten zonder te drinken namelijk
  • Na afloop is het wel belangrijk om je vochtgehalte en je energie weer aan te vullen, kies dan bijvoorbeeld voor wat kwark en een banaan. Deze voeding helpt bij het herstel van je spieren.

Bonustip

Om je vetverbranding een goede boost te geven, is het goed om 1 keer per week nuchter te trainen. Begin met een kwartiertje en bouw dit in de loop van de weken langzaam op tot een uurtje. In plaats van koolhydraten gaat je lichaam nu je vetten verbranden.

Wist je trouwens dat voor hardlopen je gedachten ook belangrijk zijn?

Over de auteur

Monique

Gaat graag voor een outdoor vakantie naar Schotland, Denemarken, Zweden of Noorwegen. Voor een citytrip naar Parijs, New York of Berlijn. Met haar man, 2 kids en een rode je-weet-wel Kater, woont ze in Den Haag. Zou nooit uit het centrum vertrekken, ook niet toen er kinderen kwamen. Nu woont ze al weer een paar jaar met veel plezier in een lommerrijke Desperate Housewives-achtige buitenwijk. Dol op spelletjes, gezellige etentjes en miniatuurtjes.