Sinds gisteren draait ‘De Ontsnapping’ in de bioscoop. De verfilming van het boek van Heleen van Royen is al veel in het nieuws geweest, dus je hebt er vast over gehoord. Zoals jullie een paar weken geleden in mijn diary konden lezen, had ik tijdens het Ben & Jerry’s persevent laatst al de pleasure om de film nog vóór de officiële première te mogen bekijken. Daarom kan ik jullie er nu al alles over vertellen!

Om te beginnen: ik ben dol op Nederlandse films (vaak heb ik het gevoel dat ik de enige ben, am I?) en sinds ik het boek van Isa Hoes heb gelezen heb ik bovendien een zwak voor haar. Isa speelt in De Ontsnapping hoofdpersoon Julia. Dit personage heeft in haar jeugd een trauma opgelopen dat ze altijd onderdrukt heeft, maar die – als ze eenmaal een gezin heeft- haar later alsnog in de weg gaat zitten. Julia besluit op een dag niet langer haar emoties te onderdrukken en te leven op de automatische piloot van het gezinsleven, waarna ze zonder enig afscheid van man, kinderen of ouders in de auto stapt en in haar ééntje vertrekt naar Portugal. Daar gaat ze weer voelen dat ze leeft: feestjes, avontuur, plastische chirurgie en een gigolo… ze zijn opeens de orde van de dag.

De film is een typische Heleen van Royen-film: hij gaat over een vrouw met issues. Gedeeltelijk zullen deze voor de meeste vrouwen herkenbaar zijn, gedeeltelijk waarschijnlijk ook niet: de vrouwelijke personages van Heleen zijn vaak nét iets extremer en gaan nét iets verder dan de gemiddelde vrouw wellicht zou doen, maar dat maakt haar boeken juist zo grappig en tegelijkertijd emotioneel. Je krijgt medelijden met, moet lachen om of voelt vertedering naar het personage.

Een belangrijk vrouwelijk issue voor Heleen en in De Ontsnapping is ‘de vrouw die zich weer vrouw wil voelen’. Vrouwen hebben immers de neiging om in het gezinsleven praktisch, praktischer, praktischt te worden en te geven, geven, geven en dat breekt vroeg of laat elke vrouw (of man) op. Heleen lijkt met De Ontsnapping te willen zeggen dat dan de enige oplossing is: ongegeneerd kiezen voor jezelf. Dat klinkt vrij egoïstisch, maar dat vind ik eigenlijk wel meevallen. Als je batterij leeg is, als je geen liefde of warmte meer over hebt, dan heb je eigenlijk geen andere keus dan te zorgen dat je jezelf weer oplaadt.

Als ik De Ontsnapping moet samenvatten in één zin, dan kies ik een quote uit de film: ‘Ik had alles, maar niet dat wat ik nodig had’.

P.S. Vind je het leuk om de vlog te zien van het Ben & Jerry’s persevent waar ik was en waar ik De Ontsnapping keek? Bekijk ‘m dan hier.

De-ontsnapping-film-Isa-Hoes

De-ontsnapping-film-Isa-Hoes De-ontsnapping-film-Isa-Hoes

Over de auteur

Suzanne

Suzanne woont in Arnhem (maar mentaal in Amsterdam) en is full time blogger. In haar vrije tijd werkt ze eigenlijk het liefst, maar natuurlijk is er ook altijd aandacht voor haar konijnen en cavia's. Ze gaat naar bed en staat op met Instagram en is altijd wakker te maken voor een limited edition schoenen- of make-up collectie.