Het is midden in de nacht als ik wakker schrik. Op de automatische piloot zwaai ik één been over de rand van mijn bed en tast ik naar het lichtknopje. Naast me slaapt Joris gewoon door. Het lichtknopje lijkt te zijn verdwenen, dus stommel ik  in het donker onhandig de trap af. Ook daar vind ik geen licht, maar alleen een stel identieke, gesloten deuren. Vertwijfeld bekijk ik ze een tijdje. Dan draai  ik me om en klim de trap weer op. Naar Joris.

“Schat? “ fluister ik. “Schat! Ik kan de wc niet meer vinden!”

Airbnb: mag ik je huis even lenen?

Bij het plannen van onze drie maanden durende wereldreis, zochten we naar goedkope logeeradressen. Via de website Airbnb ging letterlijk een wereld voor ons open. Over de hele wereld bieden mensen hun huis aan. Je kunt kiezen: van de logeerkamer in een rijtjeshuis tot een geheel eigen appartement waarvan je de enige gebruiker bent.

Onze eerste Airbnb-ervaring was in Buenos Aires en sindsdien zijn we verkocht. We hebben “geAirbnbt” in Argentinië, Brazilië, Californië en Portugal, wat ons gave plekken en bijzondere ontmoetingen heeft opgeleverd. Inmiddels hebben we ook in Nederland al Airbnb-weekendjes achter de rug. Toch weet ik nog goed hoe hoog de drempel voor mij was om hiermee te beginnen. Want is dat wel veilig, zo via internet? Hoe gaat dat met de sleutel? Zit ik dan steeds met mensen opgescheept die ik helemaal niet ken? Of anders op zijn minst tussen hun persoonlijke spulletjes? En hoe weet ik dat ik straks niet in één of ander vies, mottig huis terechtkom?

Daarom hierbij, speciaal voor beginners, een aantal Airbnb-tips op een rij:

  1. Weet wat je kiest: Gedeelde kamer, Privé kamer of Volledig appartement

Bij het huren van een huis via Airbnb heb je drie keuzes: je kunt een dedeelde kamer, privékamer of volledig appartement boeken. Deze keuzemogelijkheid wordt je geboden zodra je het zoekvenster van Airbnb opent. Wees je bewust van de verschillen tussen deze drie opties. Vanzelfsprekend is het huren van een volledig appartement duurder dan de huur van een kamer. Maar je hebt dan ook een heel huis voor jezelf en de eigenaar zie je waarschijnlijk alleen bij het overhandigen van de sleutel.

In eerste instantie hebben wij alleen volledige appartementen gehuurd, die ons allemaal uitermate goed zijn bevallen. In Californië hebben we tweemaal een privékamer gehuurd bij mensen in huis. Dat geeft een bijzonder sfeertje: je leeft letterlijk met de verhuurders in huis en gebruikt hun voordeur(sleutel), badkamer, keuken, luie stoel. Hoewel me dit van te voren heel vreemd leek, waren we meestal direct gewend. De meeste verhuurders zijn dan ook hele relaxte, aardige mensen, die openstaan voor een praatje zonder opdringerig te zijn. Maar goed, ze zijn er wel. Dus houd je rekening met elkaar en is enig sociaal gedrag gewenst.

Aan een gedeelde kamer hebben wij ons nog nooit gewaagd. We vonden met zijn tweeën al ‘gedeeld’ genoeg.

  1. Ga na of het appartement dat je huurt normaal gesproken wordt bewoond

 Op Airbnb worden veel appartementen aangeboden die enkel en alleen als ‘toeristenhuis’ dienen en bijna non-stop worden verhuurd. Eigenlijk zijn dit dus gewoon verkapte hotelkamers en dus ook in hotelstijl ingericht: simpel, netjes, praktisch.

Daarnaast worden appartementen te huur aanboden van mensen die hier normaal gesproken gewoon wonen, maar het om wat voor reden dan ook (vakantie, twee huizen, geld nodig) te huur aanbieden. In deze huizen vind je dus meer persoonlijke spullen van de verhuurder terug. Daar is niks mis mee, maar het geeft wel een ander gevoel. Houd er rekening mee dat het scheermes van de eigenaar in de douche kan liggen en dat je beter geen willekeurige kasten open kunt trekken.

Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar de eerst genoemde variant. Wij checken daarom altijd even of het huis al dan niet bewoond wordt. Dit kan door goed naar de foto’s te kijken, de tekst en recensies te lezen en het na te vragen bij de verhuurder (zie ook punt 4).

  1. Kies voor een huis met veel (goede) recensies

Bij elke aangeboden kamer of appartement staan recensies van huurders. Vaak valt uit deze recensies meer af te leiden dan uit de beschrijving van de verhuurder. Lees die dus vooral door. Wij kiezen zelf altijd graag voor een locatie met veel goede recensies. De wetenschap dat mensen ons voorgingen die positief zijn over hun verblijf, geeft vertrouwen dat het bij ons ook goed komt. 

  1. Zoek eerst even contact voor je boekt

Na een uitgebreide zoektocht, kijken en vergelijken heb je een huis gevonden waarvan je vrolijk wordt. Toch twijfel je nog om te boeken. Boeken is namelijk gelijk zo.. definitief? Het kan helpen om voor het boeken even contact te leggen met de eigenaar. Op de informatiepagina van elk huis dat via Airbnb wordt aangeboden, staat een kopje met ‘zoek contact met eigenaar’.

Wij doen dat meestal, om wat meer gevoel te krijgen bij het oord waar we straks gaan verblijven. We mailen bijvoorbeeld om te vragen of de locatie op de genoemde data nog vrij zijn, wat de in- en uitchecktijden zijn en wat de totaalprijs wordt. Veel van deze informatie staat ook al op de site, maar een dubbelcheck kan geen kwaad. En belangrijker: de manier waarop de eigenaar terugmailt, kan net dat duwtje in de rug geven om met een goed gevoel te boeken.

  1. Benut de gastvrijheid en flexibiliteit

Airbnb is geen hotelservice: je hebt te maken met privépersonen. Dit kan eng zijn omdat er geen kwaliteitsgarantie is. Aan de andere kant biedt het ook mogelijkheden: vaak zijn de verhuurders erg flexibel met zaken als in- en uitcheck tijden en het achterlaten van bagage. Ook hebben we regelmatig meegemaakt dat we voor een klein bedrag werden opgehaald bij de luchthaven, dat we korting kregen bij een verblijf van meerdere nachten of dat de keuken was voorzien van een aantal handige zaken die we mochten gebruiken zoals koffie, thee, zout ,olie, etc. Deze dingen geven een Airbnb bezoek meerwaarde ten opzichte van een hotel.

Onze ervaringen: 
  • We hebben nog nooit een vies huis gehad: de meeste huizen waren schoner dan een gemiddeld hotel
  • De informatie op de website klopt
  • We zijn zonder uitzondering hartelijk en gastvrij ontvangen

airbnb-ervaringen

Over de auteur

Maaike

Maaike woont in Nijmegen met grote liefde Wouter en kat Freddy. Ze is gek op dieren, gezelligheid met familie en vrienden, eten, chicklits, dansen, cocktails en chocola. Vorig jaar vertrok ze met Wouter voor 3 maanden naar (Zuid) Amerika om de het leven aan de andere kant van de wereld te ontdekken. Met een flinke dosis humor en oog voor detail schrijft ze voor Stessa.nl over haar reiservaringen. Haar motto? _The best way to do it, is to do it!_